Greta Gris säljs för 40 miljarder – ägarbolaget rusar

Ägarbolaget bakom den omåttligt populära barnunderhållningsfiguren Peppa Pig, på svenska känd som Greta Gris, köps upp för nära 40 miljarder kronor av det amerikanska leksaksföretaget Hasbro.

Den uppköpta Peppa Pig-skaparen Entertainment Ones aktie rusade 31 procent i fredagsöppningen på Londonbörsen.

Entertainment Ones aktieägare erbjuds 5:60 pund per aktie i bolaget, 26 procent över stängningskursen på torsdagen. Aktien handlades således till kurser klart över budnivån.

Peppa Pig är en global underhållningskaraktär som blivit en tittarsuccé även i Kina, vilket beskrivs som ett av de bärande skälen bakom Hasbros intresse.

“Det här ger oss ett brohuvud in i Kina”, sade vd Brian Goldner om förvärvet i ett analytikersamtal efter att affären tillkännagetts.

Samtidigt som Entertainment Ones aktie rusade så backade Hasbros aktie med omkring 4 procent i den sena amerikanska efterhandeln.

Affären mellan Hasbro och Entertainment One, som beskriver sig som en relativt liten studio med ett utbud av ett fåtal tv-serier för hela familjen, är den senaste i raden av stora uppköp inom barnunderhållning. 2016 avböjde Entertainment One ett bud från brittiska ITV värt 1 miljard pund, motsvarande omkring 13 miljarder kronor.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här