Han ska köpa upp konkurrenterna
Uppgifterna om att Bredbandsbolaget befinner sig i en finansiell knipa och sannolikt planerar för en lugn tillvaro framöver har återigen satt fart på diskussionen om vad bredbandsbolagen ska göra för att överleva. Såväl stora som små aktörer har dragit på sig enorma kostnader. Skulderna är höga och många bolag går med förlust. På Londonbörsen har aktierna för så kallade alternativa operatörer rasat kraftigt, de senaste månaderna. Raset leddes av det skuldtyngda Energis och konkurrenterna Colt Telecom, Thus och Kingston Communications har följt efter. På Stockholmsbörsen har de alternativa operatörerna fallit kraftigt den senaste veckan. Utfors som tappat 27 procent blev veckans förlorare. Song Networks har fallit med 11 procent.
Men enligt Utfors vd Jan Werne är läget inte akut. Snabba pengar från stora telejättar lockar inte. För Utfors del handlar det snarare om att köpa än att köpas. – Vi har byggt ett bolaget som kan stå på egna ben. Vi behöver inte ingå i någon större konstellation, säger Jan Werne. Något större intresse av att bli uppköpt verkar Jan Werne inte ha. – Det är roligare att vara vd än att vara dotterbolags vd, säger han. Men tillägger att han är beredd att lyssna på propåer från större spelare och inte utesluter ett uppköp av Utfors.
Det har spekulerats i att flera Europeiska bolag varit intresserade av att köpa Utfors. Bolaget har ett eget nät och fungerar därför som en bra plattform för en större spelare som vill ta sig in på den svenska marknaden. Hetaste kandidaten är norska Telenor. Bolaget har för närvarande verksamhet i Sverige via Telenordia, men Telenordia har haft svårt att få fart på rörelsen. Det gör att Telenor måste hitta ett annat sätt att växa sig stora på. Ett förvärv är inte att utesluta berättar en telekomanalytiker. – Telenors ledning har sagt att bolaget vill ha bredbandsverksamhet i Sverige och att kapaciteten kan införskaffas både genom att ha ett eget nät och genom att hyra kapacitet av andra operatörer, säger han. Andra namn som har nämnts är brittiska Colt. Bolagets strategi liknar Utfors och bolaget har dessutom varit en aggresiv spelare. Sannolikt har dock bolaget dragit på sig för mycket kostnader för att i dag kunna vara aktuell som köpare. Utfors har dessutom kontakter med Deuteche Telekom sedan bolagen sökte en svensk 3G-licens tillsammans. Den relationen skulle kunna utmynna i ett eventuellt förvärv. Några sammanslagning mellan nätbolag i Sverige ser varken Utfors eller analytikerna som troligt. – Varken Telia eller Song Networks är aktuella som fusionspartners. Det finns ingenting att tjäna på det säger Jan Werne. Alla tre spelare har redan nätet på plats, menar han. Vad Utfors behöver nu är kunder. I första hand företagskunder. – Företagskunder är klart mer lönsamma än privatkunder. Vi har byggt färdigt vårt nät. Nu är vi i full fart med att bygga kundbasen, säger Jan Werne. På företagssidan visar Utfors fortfarande förluster, vilket beror på att bolaget befinner sig i ett uppbyggnadsskede. På privatsidan är rörelsen däremot lönsam. Privatsidan är inte Utfors kärnområde, men den positva utvecklingen har föranlett rykten om att Utfors håller på att ändra sin strategi. Bland annat har det spekulerats i att Utfors är på väg att köpa den virtuella operatören Glocalnet. Det skulle ge Utfors en stor privatkundsstock Ett förvärv affärdas dock av Jan Werne. – Det är inte akutellt. Vi vill vara med i en konsolidering på privatkundssidan, men vi vill inte leda den, säger Jan Werne. Kunder är han intresserad av att köpa, men då ska det vara företagskunder. – Om det fanns operatörer med många företagskunder skulle Utfors vara intresserad av att köpa en sådan. Men jag ser inga, säger Jan Werne.
Lotta Dinkelspiel
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.