Handelsbanken: Boräntan toppar på 4,5% och pressar bostadspriserna

Inför morgondagens Riksbanksmöte förväntar sig Handelsbanken en höjning på 0,75 procentenheter och sedan 0,25 vid nästa möte. Det skulle driva upp den rörliga boräntan till 4,5% och sätta ytterligare press på bostadspriserna, spår banken.
Handelsbanken: Boräntan toppar på 4,5% och pressar bostadspriserna - MÄKLARSKYLT
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

”Orsaken till Riksbankens kraftiga höjningar är naturligtvis den ihållande höga inflationen, som väntas stiga högre än de dryga 9% som noterades för oktober. Vi räknar med att Riksbanken kommer fortsätta höja sin styrränta tills de ser tecken på att inflationstrycket avtar”, skriver Handelsbankens placeringsstrateg Lars Westberg i en uppdatering.

Handelsbanken tror på en höjning av styrräntan till 2,75% i samband med torsdagens räntebesked, men att Riksbanken går försiktigare fram vid nästa penningpolitiska beslut. En ytterligare höjning med 25 räntepunkter till 2,75% i februari skulle innebära att den rörliga boräntan fortsätter stiga i snabb takt, för att toppa runt 4,5% nästa år.

Då de svenska hushållen i stor utsträckning har kort räntebindning på sina bolån kommer de totala boendekostnaderna skjuta i höjden, enligt banken. Det får i sin tur bostadspriserna att fortsätta falla och stabiliseras först när styrräntan toppat. Priserna på både villor och bostadsrätter bedöms falla till förpandemiska nivåer, vilket innebär ett totalt prisfall på nära 20% från toppen i år.

”Det skulle dock bli än mer smärtsamt om inflationen blev kvar på dagens höga nivåer”, skriver Lars Westberg.

Handelsbanken tror att bostadspriserna kommer falla i ytterligare sex månader. Hur banken och de andra svenska storbankerna resonerar kring bostadsmarknaden kan du läsa mer om här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.