Här är alla vinnarna på 33-listan 2019

Efter att Affärsvärlden och Ny Teknik granskat över 400 bolag har nu 33 av kandidaterna tagit plats på årets 33-lista för Sveriges hetaste startups.
Här är alla vinnarna på 33-listan 2019 - montage_33_list_700_394_binary_6958502.png

Vad har en självkörande el-lastbil gemensamt med organiska solceller från Linköping? Och hur hänger de ihop med galliumnitridkomponenter och med en preventivmedelsapp?

Företagen bakom innovationerna är alla med på 33-listan, där Ny Teknik och Affärsvärlden samlar Sveriges 33 mest intressanta unga teknikbolag – i år för tolfte året i rad.

Guldbolag, med tre år på listan: 1928 Diagnostics, Epishine, Fidesmo

Två år på listan: 2D Fab, Cellevate, Cognibotics, Einride, Furhat, Gleechi, Invisense, Revibe Energy, Swedish Algae Factory

Nya på listan: Annotell, Betterwealth, BLB Industries, Cake, Candela Speed Boat, Chromaway, Everdrone, Fossid, Graphmatech, Mavenoid, Monivent, Myvox, Natural Cycles, Radinn, Sally R, Stravito, Swegan, Tendo, Vultus, Xenergic, Zeropoint Technologies

 

1928 Diagnostics vill vinna kampen mot resistenta bakterier

Ju mer antibiotika vi använder, desto snabbare riskerar antibiotikaresistensen att öka. Då riskerar också fler att drabbas av svårare, och i värsta fall obotliga, infektioner. Göteborgsbaserade 1928 Diagnostics kan hejda den här utvecklingen.

Bolaget har utvecklat en mjukvara för snabb spårning och identifiering av antibiotikaresistenta bakterier med hjälp av DNA-sekvensering. Då kan utbrott av bakterieinfektioner stoppas och patienten får rätt antibiotika.

Under 2018 har 1928 Diagnostics utökat produktportföljen med fler bakterier och utsetts till en av världens mest lovande teknikpionjärer av World Economic Forum. Nu väntar kommersialisering

1928 Diagnostics

Gör: DNA-analys för global spårning och diagnostik av antibiotikaresistenta bakterier

Ort: Göteborg

Startår: 2014

Anställda: 21

Omsättning: ”Säljstart 2019, så obetydlig.”

Riskkapital: 17 miljoner kronor

Huvudägare: Grundarna är majoritetsägare. Ängel-investerare från Norden, EU och US

År på 33-listan: 2017, 2018, 2019

1928 Diagnostics får pris av World Economic Forum

 

2D Fab siktar på 10 ton grafen per år

Grafenbolaget 2D Fab, som ska tillverka grafen i stor skala, är med på 33-listan för andra året i rad. Just nu arbetar de med att färdigställa sin nya produktionsanläggning ”i Sundsvalls-trakten”, där bolaget aviserat att man ska gå ”från kilo till ton”. 10 ton per år, närmare bestämt.

Nyligen tog 2D Fab in 6 miljoner kronor i en nyemission, där Almi Invest och E14 Invest gick in med kapital. Därtill pågår flera samarbeten, bland annat med finska Valmet.

– Vår vision är att bygga en svensk industri med en global marknad. Att sätta upp en fabrik i Sverige är inte på något sätt slutmålet, utan vi tänker oss många fabriker runt om i världen, säger Björn Forsberg.

2D Fab

Gör: Grafentillverkning

Ort: Sundsvall

Startår: 2013

Anställda: 4,5

Omsättning: 400000 kronor (2018), (nettoomsättning 2019 prel 780000 kr)

Finansiering: 11 msek

Huvudägare: Sven Forsberg

År på 33-listan: 2018, 2019

Graphmatech och 2D Fab ska tillverka grafen i stor skala

 

Annotell tränar upp självkörande bilar

Om en dator ska tolka vad den ser måste den först få exempel att lära sig från. Göteborgsbaserade Annotell ser till att datorerna får det träningsmaterial de behöver. Det innebär att till exempel bilder från kameror i bilar förses med information som hjälper datorer att tolka dem. Processen kallas för annotering och är ett viktigt steg för maskininlärning.

– En stor utmaning är att annoteringen måste bli konsekvent, att alla som sitter och tittar på bilderna är överens om vad som är en körbar väg, säger vd Oscar Petersson.

Företaget har viktiga kunder i fordonsindustrin, men tänkbara tillämpningar finns också i andra branscher.

Annotell

Gör: Mjukvara för att träna AI

Ort: Göteborg

Startår: 2018

Anställda: Cirka 30

Omsättning: Cirka 5 MSEK

Riskkapital: 0

Huvudägare: De två grundarna

År på 33-listan: 2019

Annotell tränar upp självkörande bilar

 

betterwealth.jpgBetterwealth. Henrik Jönsson, Investeringsansvarig, Andreas Pålsson, cto, och David Jönsson, produktansvarig. Den fjärde medgrundaren Martin Tegnér, medlem i bolagets expertteam, ej i bild. 

Ai-bolaget Betterwealth robotinvesterar åt privatsparare

Uppstickaren Betterwealth hjälper privatsparare ta investeringsrisk smartare via maskininlärning.

En rådgivarbransch full av intressekonflikter varierar i kvalitet. Betterwealths egenutvecklade investeringstjänst automatiserar istället oberoende råd och förvaltning via avancerad dataanalys, inklusive maskininlärning.

– Vid riskfyllda investeringar kan vinst aldrig garanteras. Du bör däremot se till att bakomliggande processer för automatiserade investeringsbeslut är sunda, sofistikerade och väl utvecklade. Våra ska över tid hålla kundportföljernas risktagande både mer stabilt och välspritt samt mindre exponerat mot stora förluster.

Betterwealth

Gör: Professionell investeringstjänst online

Ort: Malmö/London

Startår: 2016

Anställda: 7

Omsättning: 0 SEK (tjänst lanserades under 2018)

Riskkapital: 13 MSEK plus pågående kapitalrunda 10 MSEK

Huvudägare: Grundarna, NFT Venture och Collector Venture

År på 33-listan: 2019

Ai-bolaget Betterwealth robotinvesterar åt privatsparare

 

BLB Industries 3d-skrivare arbetar snabbt – och stort

Det började som en hobby i Värnamo. Men BLB Industries stora och snabba 3d-skrivare går hem hos storföretagen. Nu växer de internationellt.

BLB Industries var ett av tre bolag som pitchade till 33-listan vid turnéns Göteborgsstopp 2017. Då höll det inte hela vägen. Sedan dess har mycket hänt.

Företaget ska bland annat skriva ut specialemballage i skogsbaserad biomassa åt flygplanstillverkaren Airbus.

Hemligheten bakom framgångarna är den extremt snabba 3d-skrivaren som skriver ut med granulat i stället för filament. Utskriftshastigheten är svindlande 40 kilo per timme.

BLB Industries

Gör: 3d-skrivare i storformat

Ort: Värnamo

Startår: 2015

Anställda: 5

Omsättning: 4,8 miljoner (2018)

Riskkapital: 0 kr

Huvudägare: Investeraren Klös med 30 procent av aktierna.

År på 33-listan: 2019

Svenskt bolag 3d-printar i biomaterial åt Airbus

 

Cake vill förändra hur vi färdas på två hjul

Lanseringen av elhojen Cake har fått enormt internationellt genomslag – nu hoppas Cake bli elmotorcyklarnas Land Rover.

Grundaren Stefan Ytterborn nådde stor framgång med sitt tidigare bolag Poc, som utvecklar skyddsutrustning för cykling och vintersport.

Nu vill han bli lika framgångsrik inom elmotorcyklar. Den första varianten kallad Kalk är lanserad. Ytterligare tre väntar. Om tio hoppas företaget sälja 70 000 fordon om året.

Cake har utvecklat Kalk från grunden för att optimera fördelarna med ett tvåhjuligt eldrivet motorfordon, inklusive programvaran för olika körlägen.

Cake

Gör: Elmotorcyklar

Ort: Stockholm

Startår: 2015

Anställda: 18

Omsättning: 5 miljoner kronor (2018)

Riskkapital: 58 miljoner kronor. Planerar att ta in 80–130 miljoner kronor under 2019

Huvudägare: Familjen Ytterborn

År på 33-listan: 2019

Cake vill bli elmotorcyklarnas Land Rover

 

candela.jpgCandela Speed Boat 

Candelas teknik elektrifierar båtar

Bärplanstekniken i kombination med avancerad styrning är Candelas recept för att möjliggöra utsläppsfri framfart även till sjöss.

Idén att vid färd lyfta upp en båts skrov ovanför vattenytan för att sänka energiförbrukningen är knappast ny. Det görs med hjälp av ett bärplan. Candela menar att de med hjälp av avancerad styrteknik har lyckats stabilisera den annars instabila skrovformen. Över 90 000 rader kod har krävts.

Målet är förstås för att kunna elektrifiera drivlinan och därmed minska utsläppen. Vanliga båtskrov är energiineffektiva och skulle kräva massor av batterier. Candela kan med sin teknik sänka effektbehovet med 75 procent jämfört med planande motorbåtar.

Candela Speed Boat

Gör: Eldriven bärplansbåt

Ort: Lidingö

Startår: 2014

Anställda: 16

Omsättning: 2,8 miljoner kronor (2018)

Riskkapital: Har hittills tagit in cirka 40 miljoner kronor

Huvudägare: Gustav Hasselskog

År på 33-listan: 2019

Nu startar tillverkningen av den svenska elbåten Candela

 

Cellevate skapar människolik miljö för celler i labbet

Den klassiska petriskålen introducerades redan på 1800-talet. Lundabaserade Cellevate utvecklar ett modernt alternativ, där cellodlingsytan mer efterliknar den miljö som finns inuti den mänskliga kroppen. Nanostrukturen är anpassad för användning i både biologisk forskning och läkemedelsutveckling.

Cellevate ingår just nu i ett EU-finansierat samarbete för att utveckla två produkter för läkemedelsbolag som jobbar med neurodegenerativa sjukdomar, som alzheimer.

Lundabolaget hoppas också att materialet snart ska kunna användas för produktion av sådant som stamceller, protein och vaccin. I så fall blir det en ny, stor marknad för 33-listebolaget.

Cellevate

Gör: Utvecklar nanostrukturer för att efterlikna mänsklig vävnad, för forskning och läkemedelsutveckling

Ort: Lund

Startår: 2014

Anställda: Tre

Omsättning: Cirka 1 miljon 2018

Riskkapital: 5 miljoner kronor 2018

Huvudägare: Maximilian Ottosson och Albin Jakobsson

År på 33-listan: 2019, 2018

Fem miljoner till prisad svensk nano-startup

 

chromaway.jpgChromaway.  

Chromaway tar blockkedjan till nästa nivå

Blockkedjeföretaget Chromaway har dragit igång projektet Chromia – en plattform som ska göra upp med exempelvis Ethereums alla tillkortakommanden.

Att många inom krypto- och blockkedjekretsar tror på Chromaways satsning råder det inget tvivel om: Chromaway har under det senaste året tagit in 135 miljoner i riskkapital. Investerarna köper så kallade tokens, digitala enheter som kan stiga i värde om Chromaways produkter blir efterfrågade.

Chromaway

Gör: Blockkedjeteknik

Ort: Stockholm

Startår: 2014

Anställda: 40

Omsättning: 1,6 miljoner (2017)

Riskkapital: 135 miljoner kronor

Huvudägare: Grundarna

År på 33-listan: 2019

Chromaway tar blockkedjan till nästa nivå

 

Cognibotics gör energisnåla robotar för extrema miljöer

Tekniken förbättrar robotars precision rejält. Cognibotics är nu dessutom på väg att ta fram en helt ny typ av robot – den hybridkinematiska.

Cognibotics utvecklar huvudsakligen kalibreringsalgoritmer som förbättrar tillverkningsrobotars precision. Bolaget tog en plats på 33-listan i fjol.

Nu har företaget även börjat utveckla en ny typ av robot, kallad hybridkinematisk. Den är snabb passar bra i extrema miljöer eftersom alla motorer sitter i foten. Företaget vill inte själv börja tillverka den utan hoppas licensiera ut tillverkningen.

Cognibotics

Gör: Förbättrar tillverkningsrobotars precision

Ort: Lund

Startår: 2013

Anställda: 20 stycken

Omsättning: 8,8 miljoner kronor (2018)

Riskkapital: Privat kapital från grundarna, mjuk finansiering samt externt riskkapital. Planerar nyemission

Huvudägare: De sex grundarna har tillsammans 55 procent av aktierna

År på 33-listan: 2018, 2019

Cognibotics gör energisnåla robotar för extrema miljöer

 

Einride får köra sin autonoma lastbil på allmän väg

Einride förenar elektrifiering och automatiserad körning i sin T-pod. Tillståndet att köra på allmän innebär en viktig milstolpe.

Einride bygger en elektrisk, hyttlös och automatiserad lastbil som även ska kunna fjärrstyras.

Sedan fjolårets 33-listanplats har ännu en modell presenterats, T-log, som ska kunna klara av timmertransporter.

Företaget har också genomgått den omfattande tillståndsprocessen för att få testköra fordonet på allmän väg i Sverige. Försöken görs vid DB Schenkers logistikområde i Jönköping. Premiärvisning i mitten av maj 2019.

Einride

Gör: En elektrisk, automatiserad och fjärrstyrd lastbil

Ort: Stockholm/Göteborg

Startår: 2016

Anställda: 50

Omsättning: 1,5 miljoner kronor (2017)

Riskkapital: Privata investerare i nuläget, reser nu A-rundan. 

Huvudägare: Ägs till 80 procent av grundare, närstående och anställda

År på 33-listan: 2018, 2019

Självkörande uppstickarna tar sig ut på svenska vägar

 

Epishines organiska solceller ersätter batterier

Under förra året började Epishine bygga den fabrik i Linköping som ska tillverka organiska solceller. Innan årsskiftet hade man hunnit testa alla processtegen var för sig, under våren har de första fullskaliga testerna körts.

– Vi producerar i dagsläget en rulle solceller i veckan för att trimma in produktionen. Planen är att börja leverera till kunder i slutet av sommaren, säger vd Mathias Josephson.

Första fasen är små solceller optimerade för att ersätta batterier i uppkopplade enheter som används inom fastighetssektorn. Steget därefter är solceller som kan integreras i byggnader.

Epishine

Gör: Organiska solceller

Ort: Linköping

Startår: 2016

Anställda: 15

Omsättning: 4,4 MSEK

Riskkapital: 16 MSEK

Huvudägare: Grundarna

År på 33-listan: 2017, 2018, 2019

Miljonregn över Epishines organiska solceller

 

Everdrone.everdrone.jpgEverdrone. 

Everdrone gör drönare självkörande

Med smarta algoritmer, sju kameror och fem gigabyte data i minuten hjälper Göteborgsbolaget Everdrone drönare att få koll på sin omgivning och undvika oförutsedda hinder.

– Grundtanken är att skapa en drönare som är säker, självstyrande och som är fullt medveten om sin omgivning, säger bolagets vd Mats Sällström.

Drönaren programmeras till att köra en viss rutt, och kan sen själv undvika alla oförutsedda hinder och anpassa körvägen efter förhållandena.

Just nu pågår flera pilotprojekt där tekniken ska testas av bland annat räddningstjänsten och sjukvården.

Everdrone

Gör: Navigationssystem för autonoma drönare

Ort: Göteborg

Startår: 2017

Anställda: 7

Omsättning: Cirka 140 000 kronor (2018)

Riskkapital: Cirka 10 miljoner kronor från moderbolaget Sleep Cycle

Huvudägare: Sleep Cycle AB, Mats Sällström

År på 33-listan: 2019

Svenska Everdrone har tekniken som gör drönare självkörande

 

Fidesmos teknik fixar betalningen via klockan

I början av året lanserade Fidesmo betalningstjänsten Fidesmo Pay tillsammans med Mastercard. Samarbetet innebär att alla som vill bygga in stöd för kontaktlösa transaktioner i sina produkter kan göra det med teknik från Fidesmo, samtidigt som Mastercard får möjlighet att synas i fler produkter. För närvarande finns modeller från Triwa och Ur & Penn anslutna mot Fidesmo, och SEB har lanserat stöd i Sverige och Norge.

Men framtiden handlar inte bara om klockor och betalningar.

– Tillsammans med en av världens största mobiltelefontillverkare har vi bland annat gjort en demo kring den nya standard för kollektivtrafik som rullas ut i södra Sverige i höst, säger vd Mattias Eld.

Fidesmo

Gör: Plattform för kontaktlösa transaktioner

Ort: 2013

Startår: Stockholm

Anställda: 22

Omsättning: 1,2 MSEK

Riskkapital: cirka 50 MSEK

Huvudägare: Grundarna och 82an Invest

År på 33-listan: 2017, 2018, 2019

Fidesmos teknik gör analog klocka till betalkort

 

Fossid gör det enklare att använda öppen källkod

När företag tar in allt mer öppen källkod i sin mjukvara uppstår nya problem. Vilka avtal gäller, och hur står det till med säkerheten? Fossid har hittat lösningen.

Ett enda program kan innehålla komponenter från hundratals open source-projekt vilket snabbt blir oöverblickbart. Det har gett upphov till en nisch som kallas open source compliance, och Fossid har slagit sig in i den med stormsteg.

Bolaget har på kort tid landat storkunder som Bosch, Tencent och ett antal icke namngivna storföretag.

Hemligheten är en egenutvecklad och patenterad databaslösning. De har lyckats krympa ned nätets alla öppen källkod-projekt i sökbart format medan konkurrenterna tvingas välja de viktigaste.

Fossid

Gör: Mjukvara för att hantera licenser och säkerhet i öppen källkod

Ort: Stockholm, Malmö, Bukarest och Tokyo

Startår: 2016

Anställda: Cirka 30

Omsättning: 52,3 miljoner kronor (2018)

RIskkapital: Inget

Huvudägare: Grundarna Oskar Swirtun, Jon Aldama och Matias Juarez

Fossid gör det enklare och säkrare att använda öppen källkod

 

furhat.jpgFurhats vd Samer Al Moubayed med Tengai.  

Furhats sociala robot tar sig an nya jobb

Med sin sociala robot har Furhat blivit ett namn det talas om i hela världen. Bara under det senaste har Furhat lockat kunder som Deutsche Bahn och läkemedelsbolaget Merck. Ett annat projekt går att ut på att använda roboten vid rekrytering.

Samtidigt har Furhat utvecklat en helt ny generation av roboten för att ytterligare förbättra interaktionen mellan människa och maskin. ”Den ska vara inbjudande och vänlig för att kunna få folk att vänja sig vid tanken på talande maskiner”, hälsar Furhat.

Furhats team har vuxit med 40 procent sedan de tog sig in på 33-listan för första gången 2018.

Furhat

Gör: Sociala robotar

Ort: Stockholm

Startår: 2014

Anställda: 26

Omsättning: Cirka 10 miljoner kronor (2017)

Riskkapital: 25 miljoner kronor

Huvudägare: Grundarna och investeringsbolag

År på 33-listan: 2018, 2019

Furhats sociala robot har många ansikten

 

Gleechi får händerna att animeras i realtid

Gleechi utvecklar programvara för att göra det mer naturligt för en människa att interagera fritt i virtuella miljöer. De rörelser användaren gör med sina händer och fingrar animeras i realtid. Tekniken kan också användas för att ge fysiska robotar en mer finmotorisk förmåga att greppa saker.

Gleechi var med för första gången på 33-listan redan ifjol. I slutet av 2018 mottog bolaget ett bidrag på 20 miljoner kronor från EU:s forsknings- och innovationsprogram, Horizon 2020. Därtill har de fått ett antal tunga kunder, några av dem tillhör de mest kända företagen i Sverige. Kanske inte så konstigt då att Gleechi numera är 16 anställda, jämfört med 8 ifjol.

Gleechi

Gör: Programvara för vr-applikationer.

Ort: Stockholm.

Startår: 2014

Anställda: 16

Omsättning: 4,8 miljoner (2018)

Riskkapital: 20 miljoner kr.

Huvudägare: Grundarna.

År på 33-listan: 2018, 2019

Unik svensk handteknik får miljonstöd av EU

 

Graphmatech löser problemet med supermaterialet

Böjbara mobiler, lättare flygplan och effektivare energilager tros alla kunna bli verklighet med hjälp av det urstarka, lätta supermaterialet grafen. Men det finns ett stort problem.

Grafenflingorna gyttrar gärna ihop sig. Då förlorar materialet, som i sin finaste form består av bara ett skikt kolatomer, sina åtråvärda egenskaper.

Uppsalabaserade Graphmatech har utvecklat separatorer som förhindrar detta från att ske. Resultatet är ett hybrid-grafenmaterial som delar grafenets egenskaper två- och tredimensionellt.

Materialet testas nu för att förlänga livslängden på elektriska kontakter och förhindra elektronik från att störas av strålning.

Graphmatech

Gör: Utvecklar ett hybrid-grafenmaterial. Kan användas som tillsats i andra material eller som ytbeläggning på substrat

Ort: Uppsala

Startår: 2017

Anställda: 9

Omsättning: 800 000 kronor (2018, brutet räkenskapsår)

Riskkapital: 8,8 miljoner kronor 2018

Huvudägare: Grundarna samt ABB Venture, Jane Walerud och Innoenergy

År på 33-listan: 2019

Uppsalaforskaren kan ha löst grafenproblem

 

invisense.jpgAvläsningen görs med hjälp av den nya antennen som kopplas till en mobiltelefon via bluetooth. 

Invisense tunna sensorer avslöjar fuktskador

Mikrometertunna sensorer som byggs in i väggar eller golv vittnar om fuktskador utan att ytskiktet behöver brytas upp. Nu ska systemet utvecklas för att klara mätning i betong.

I dagsläget finns 100 000-tals sensorer från Invisense monterade i byggnader, främst badrum, i Sverige. Sensorn bygger på forskning om tryckt elektronik från Linköpings universitet.

I Invisenses tryckta sensor har polymid kombinerats med en kondensator och en spole. När Invisenses skanner kommer i närheten och skickar ut en radiosignal skapas en ström i sensorns krets och spolen skickar en radiovåg tillbaka. Utifrån frekvensen kan skannern tala om hur mycket fukt som finns i sensorn.

Invisense

Gör: Passiva fuktsensorer som kan byggas in i väggar, golv eller tak

Ort: Linköping

Startår: 2013

Anställda: Fem

Omsättning: 3,2 miljoner kronor (2017)

Riskkapital: Fyra miljoner kronor

Huvudägare: Björn Garplind, Anders Friberg och Rise

År på 33-listan: 2018, 2019

Tunna sensorer avslöjar fuktskador

 

Mavenoids ai-verktyg hittar själv felen i maskinerna

Maskiner som står stilla kostar stora pengar. Mavenoid vill snabba upp felsökningsprocessen.

– I vårt verktyg får man svara på frågor tills dess att felet är identifierat. Som kund får man hjälp utan att behöva stå i telefonkö till kundtjänst, för supportpersonalen innebär det mer tid till att faktiskt åtgärda fel, säger Shahan Lilja, vd på Mavenoid.

Han ser ett behov av företagets lösning både hos företag som säljer produkter till andra företag, och bland dem som vänder sig till slutkonsumenter.

Mavenoid har flera stora svenska företag som kunder, däribland Alfa Laval, och de första affärerna på gång utomlands.

Mavenoid

Gör: Mjukvara för automatiserad felsökning

Ort: Stockholm

Startår: 2017

Anställda: 11

Omsättning: 2,2 MSEK

Riskkapital: 17 MSEK

Huvudägare: Grundarna, Creandum, Point Nine Capital

År på 33-listan: 2019

Mavenoids ai-verktyg hittar själv felen i maskinerna

 

Monivent hjälper nyfödda att få luft

När ett nyfött barn inte kan andas är det bråttom. Monivent utvecklar mätutrustning som ser till att andningshjälpen sker på ett säkert sätt.

– De hjälpmedel som finns idag ger information om lufttrycket, men det säger inget om vilka volymer som faktiskt trycks ned i lungorna. Ett högt tryck kan ju till exempel bero på att det är stopp i andningsvägarna, säger Maria Lindqvist, grundare på Monivent.

Med företagets produkt får personalen koll på den parameter som spelar roll: Luftvolymen.

Monivent

Gör: Mätutrustning för säkrare andningshjälp till nyfödda

Ort: Göteborg

Startår: 2013

Anställda: 4

Omsättning: 180 tkr

Riskkapital: 15 MSEK

Huvudägare: Grundarna, Chalmers Venture, Almi Invest

År på 33-listan: 2019

Monivent hjälper nyfödda barn att få luft

 

Myvox ljudvågor fixar småjobben åt industrin

Myvox utvecklar en ny specialdesignad elektronisk styrkrets i ett projekt där bland andra Mycronic, Veoneer och ABB är delaktiga.

– Mycronic gör pick and place-maskiner som flyttar små komponenter till kretskort med hjälp av sugpipetter. Men komponenterna börjar bli så små att minsta partikel kan täppa till kapillären i pipetten, så det blir svårt för dem att miniatyrisera mera, säger Ali Kermani, utvecklingschef Myvox.

Myvox vill lösa detta problem med en ultraljudspincett.

– Vi styr ljudet så det bildar pincettskänklar, som plockar upp och placerar komponenten. Tänk ”tractor beams” från Star Trek, men i miniatyr och med ultraljud, säger Thorbjörn Ebefors, opertiv chef

Myvox

Gör: Miniatyriserade 3d-ultraljudslösningar för industrirobotar.

Ort: Kista

Startår: 2017.

Anställda: 3

Omsättning: 2,6 miljoner (2018)

Finansiering: Tagit in 4 miljoner privata pengar, 7,2 miljoner från Vinnova och EU-kommissionen.

Huvudägare: Grundarna och de anställda.

År på 33-listan: 2019

Myvox ljudvågor fixar småjobben åt industrin

 

natural-cycles.jpgNatural Cycles. Elina Berglund Scherwitzl är en av grundarna. 

Natural Cycles preventivmetod är ett paradigmskifte

2018 blev ett minst sagt omvälvande år för Natural Cycles. I början av året rapporterade medier om anmälningar mot den hormonfria preventivappen, på grund av oönskade graviditeter. Läkemedelsverket kunde då inte hitta någon anledning att tro att appen var certifierad på felaktiga grunder, men myndighetens egen utredning befann sig i ett tidigt skede.

Under hösten fick bolaget sin revansch. Först meddelade den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA att appen får benämnas preventivmedel i USA. Sedan bolaget förtydligat risken för oönskad graviditet avslutade Läkemedelsverket också sin granskning. Nu fortsätter Natural Cycles mot målet att sprida sin preventivapp över hela världen.

Natural Cycles

Gör: En hormonfri preventivapp

Ort: Stockholm, New York, London, Berlin, Genève

Startår: 2014

Anställda: Cirka 90

Omsättning: Vill ej uppge. 2017 var omsättningen 42 192 kronor

Finansiering: Vill ej uppge, men vid B-rundan i slutet av 2017 samlade bolaget in 30 miljoner dollar, enligt Crunchbase

Huvudägare: Raoul och Elina Berglund Scherwitzl, EQT Ventures, Sunstone Capital, E Ventures och Bonnier Growth Media

År på 33-listan: 2019

Svenska p-appen redo att ta över USA

 

Radinns elektriska wakeboard förändrar vattensporten

Radinn har utvecklat en elektrisk wakeboard. Nu står företaget redo skala upp försäljningen. Batteriutvecklingen möjliggör framdrift av saker som tidigare har krävt draghjälp. Malmöbaserade Radinn är ett av många bolag som rider på den vågen med sin elektriska wakeboard.

Det egenutvecklade framdrivningssystemet möjliggör framfart i närmare 60 kilometer per timme.

Det var ett tag sedan Radinn presenterade sin prototyp och senare började sälja en förserie. Nu står bolaget redo att massproducera brädan för världsmarknaden.

Radinn

Gör: Elektrisk wakeboard

Ort: Malmö

Startår: 2013

Anställda: 20-tal

Omsättning: 0,7 miljoner kronor (2018)

Riskkapital: Har hittills tagit in 65 miljoner kronor. Ska ta in mer under året.

Huvudägare: Grundaren Alexander Lind, Djäkne Startup Studios och ett antal affärsänglar

År på 33-listan: 2019

Svenska jetboarden gasar till 50 knyck på 4 sekunder

 

Revibes iot-teknik kan driva batterier i åratal

När internet of things-sensorerna flyttar in i fabriker, gruvor eller energisektorn blir strömförsörjningen lätt ett problem. Revibe Energy kan vara en lösning på spåren. Utifrån ett patent från försvarskoncernen Saab har bolaget utvecklat en teknik som omvandlar vibrationer från maskiner till el.

På så sätt kan strömsnåla sensorer drivas i åratal – utan tidskrävande och dyra batteribyten. På kort tid har Revibe Energy inlett samarbeten med flera stora bolag – däribland järnvägsjätten Deutsche Bahn.

Revibe Energy

Gör: Strömkälla för sensorer i sakernas internet.

Ort: Göteborg

Startår: 2014.

Anställda: 7.

Riskkapital: 13,5 miljoner kronor.

Omsättning:cirka 700 000 kronor (2018).

Huvudägare: Saab Ventures, Chalmers Venture, Almi Invest, Lindeblad Technology samt grundarna.

År på 33-listan: 2018, 2019

Revibe Energy låter vibrationer ersätta batterier
 

Sally RSally Rsally-r.jpgSally R. Grundarna Viktor Kjellberg, Anders Edström och Fredrik Edström. 

Sally R ska rädda vår inomhusluft – med rymdteknik

Byggnader står för en tredjedel av världens energiförbrukning. En betydande del av den förbrukningen kommer från klimatsystemen. Med hjälp av bland annat Nasa-teknik har det unga ventilationsbolaget Sally R utvecklat nya, smarta reningsmoduler och optimeringsmetoder som kopplas in på befintliga luftreningsaggregat.

Tester visar att bolagets teknik kan spara 30 procent av energiförbrukningen. Detta genom att räkna ut hur stor del av luften som behöver renas för att nå upp till önskad luftkvalitet – till lägst energianvändning.

Det kommunala fastighetsbolaget Ihus i Uppsala blev Sally R:s första betalande kund. Nu väntar fortsatt kommersialisering.

Sally R

Gör: Klimatteknik för luftrening

Ort: Västerås

Startår: 2016

Anställda: 7

Omsättning: 510 000 kr (2017)

Finansiering: 6,2 MSEK

Huvudägare: Grundarna

År på 33-listan: 2019

Svenska Sally R ska rädda vår inomhusluft – med ”Nasateknik”

 

Stravito skapar företagens egna sökmotorer

När Thor Olof Philogène jobbade som chef för iZettles tillväxt-team började han fundera:

– Vi beställde marknadsrapporter och gjorde studier på saker och ting som vi redan hade gjort men som vi glömt bort. Eller som kollegor inte kände till. Och om det är ett problem i en organisation med 500 anställda, hur ser det då ut i ett företag med 100 500?

Med Stravito är målsättningen att öka värdet i den kunskap om marknaden som redan finns i en stor organisation. Företaget utvecklar en intern sökmotor inriktad på att sprida marknadsinsikter i bolag som vänder sig till konsumentmarknaden. Bland kunderna finns bland andra livsmedelsjätten Danone.

Stravito

Gör: Skapar struktur i stora dokumentsamlingar

Ort: Stockholm

Startår: 2017

Anställda: 25

Omsättning: 2,7 MSEK

Riskkapital: 80 MSEK

Huvudägare: Grundarna, henQ, Inventure och Creades

År på 33-listan: 2019

Stravito skapar företagens egna sökmotorer

 

Kent Engalgaefactory3.jpgSwedish Algae Factory har en 260 kvadratmeter stor pilotanläggning i Kungshamn. Här vd Sofie Allert. 

Swedish Algae Factory är redo att växla upp

Mycket kan hända mellan två 33-listor. Swedish Algae Factory, som var med för första gången förra året, har nu sin pilotanläggning för odling av kiselalger på plats i Kungshamn och har börjat sälja det nanoporösa skalet. En fullskalig algodling är planerad till 2020.

På lite längre sikt ska skalet kunna bidra till effektivare solceller, men redan i dag används det som rengörare och fuktgivare i hudvårdsbranschen.

Tidig forskning visar också att materialet kan spela roll inom batteritillämpning. En algkiselskalbaserad anod skulle kunna öka kapaciteten hos anoden i ett batteri, och därmed laddningskapaciteten.

Swedish Algae Factory

Gör: Utvecklar en process och teknik för att odla kiselalger och utvinna dess nanoporösa skal

Ort: Göteborg

Startår: 2016

Anställda: 7

Nettoomsättning: 24 834 kr

Riskkapital: 3,2 miljoner kronor 2018

Huvudägare: Grundarna Sofie Allert och Angela Wulff samt anställda i bolaget

År på 33-listan: 2018, 2019

17 miljoner hjälper algfabriken att skala upp

 

swegan4-700.jpgJr-Tai Chen inspekterar, tillsammans med Olof Kordina. I bakgrunden skymtas Swegans övriga medarbetare. 

Swegan ska rädda 5g-näten – med unik teknik

Swegan gör epitaxiskivor i galliumnitrid till hemt-halvledarkomponenter. Om det där var för mycket på en gång så kan vi säga så här i stället: det finns mer effektiva material än kisel att använda i transistorer. Galliumnitrid exempelvis. Det gäller särskilt om transistorerna ska användas för tillämpningar som kräver hög frekvens, så som radar, satellitkommunikation och 5g-nät.

Det finns andra bolag som också gör epitaxiskivor i galliumnitrid till hemt-halvledarkomponenter. Men Swegan har klurat ut en metod för att göra det bättre än alla andra.

Swegan

Gör: Komponenter till transistorer

Ort: Linköping

Startår: 2014

Anställda: 10

Omsättning: 5 miljoner kronor (2018)

Riskkapital: Har hittills tagit in cirka 13 miljoner kronor.”Kanske gör vi en A-runda i år och tar in 50-60 miljoner”. AlmI Invest är en investerare

Huvudägare: Olof Kordina, Jr-Tai Chen, Mats Andersson

År på 33-listan: 2019

Liten svensk startup ska rädda 5g-näten – med unik teknik

 

Tendos handske ger handen ny kraft

– Vi vill skapa självständighet för människor som inte har det, säger Sofie Woge, vd på Tendo.

Företagets första produkt är en handske som stärker eller till och med ger greppförmågan åter till personer som drabbats av ryggmärgsskador. Lösningen påminner om en marionettdocka, med linor som drar i fingrarna. De styrs av motorer som sitter i en manschett på armen. I samma del finns också de sensorer som känner av användarens greppintention.

Handsken ska börja säljas via ortopedkliniker under 2020. Att inledningsvis fokusera på den patientgruppen har inneburit en kortare certifieringsprocess, men på sikt är ambitionen att också hjälpa personer som drabbats av stroke eller reumatism.

Tendo

Gör: En greppassisterande handske

Ort: Lund

Startår: 2016

Anställda: 4

Omsättning: –

Riskkapital: 4 MSEK

Huvudägare: Grundarna

År på 33-listan: 2019

Tendos handske ger handen ny kraft

 

Vultus digitaliserar jordbruket med satellitbilder

På nästan alla lantbruk sprids gödselmedel jämt över ett fält, eftersom man egentligen inte vet var mer näring behövs. Vultus vill göra jordbruket datadrivet genom att analysera satellitbilder för att bedöma kvävebehovet och sedan skapa styrfiler till lantbruksmaskiner som ser till att rätt mängd kväve sprids på varje del av åkern.

Från början var tanken att utnyttja drönare för bildinsamlingen, men i dag bygger lösningen istället på satellitbilder som NASA gör fritt tillgängliga.

– Det innebär bland annat att analyserna inte alls är lika personalintensiva och att vi dessutom får tillgång till historiska bildserier, säger vd Robert Schmitt.

Vultus

Gör: Analysmjukvara för jordbruk

Ort: Lund

Startår: 2016

Anställda: 12

Omsättning: 1,6 MSEK

Riskkapital: 4 MSEK

Huvudägare: Grundarna

År på 33-listan: 2019

Vultus digitaliserar jordbruket med satellitbilder

 

Xenergic gör datorns minne mer effektivt

Lundaföretaget Xenergics innovation kretsar kring en helt ny arkitektur och design av processorns cacheminne (SRAM). Det är den allra snabbaste minnestypen i en dator, och sitter i direkt anslutning till huvudprocessorn (CPU).

De här högpresterande små minneskretsarna kan stå för långt mer än hälften av chipets strömförbrukning. Xenergics minnesarkitektur gör det möjligt att minska matningsspänningen till cacheminnet utan att påverka datorns prestanda.

– Tekniken passar bäst i batteridrivna produkter, och allt mer arbete flyttas i dag till handhållna enheter. Då är det jätteviktigt att minska strömförbrukningen för att öka batteritiden, säger Babak Mohammadi, vd.

Xenergic

Gör: Utvecklar strömsnåla cacheminnen

Ort: Lund

Startår: 2017

Anställda: 18

Omsättning: 0 kronor (2018)

Riskkapital: 8,6 miljoner kronor

Huvudägare: Babak Mohammadi, Joachim Rodrigues, Anders Berglund, LU Innovation, Almi Invest, Johan Qviberg

År på 33-listan: 2019

Svenskarna som gör datorns minne mer effektivt

 

zeropoint.jpgZeropoint Technologies, ett ungt Göteborgsbolag som vill göra framtidens datorer och mobiler snabbare och energisnålare genom att komprimera RAM-minnet. Sohrab Yaghmai, Ioannis Nikolakopoulos, Per Stenström, Angelos Arelakis, Daniel Moreau och Vasileios Spiliopoulos. 

Zeropoint Technologies minskar behovet av datorminne

Det Chalmers-anknutna bolaget Zeropoint Technologies har riktat in sig på att effektivisera datorns minne. De jobbar med att minska redundansen i datorns arbetsminne (DRAM).

-Målet är att kunna halvera minneskostnaden, för hälften av minnet är redundant, säger Zeropoints vd André Kelkkanen.

Tanken på att komprimera datan som skickas mellan minnet och processorn är inte helt ny. Men tack vare att Zeropoint använder en hårdvarubaserad lösning kan de minska fördröjningen till den grad att kompressionen inte påverkar prestandan.

Zeropoint Technologies

Gör: Hårdvara för att minska behovet av arbetsminne i datorn

Ort: Göteborg

Startår: 2015

Anställda: 11

Omsättning: 330 000 kronor (2018)

Riskkapital: 16 miljoner kronor

Huvudägare: Grundarna Angelos Arelakis och Per Stenström, Chalmers Ventures, Qamcom Ventures, Lindeblad Technologies, Infotech i Väst, Hammarplast

År på 33-listan: 2019

Svenskarna som gör datorns minne mer effektivt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF