Här är det dyrast att tvätta kostymen

Skandinavien hamnar i topp när de dyraste städerna för kemtvätt listas.

Både Stockholm och Göteborg hamnar i topp-tio när städerna med de högsta tvättpriserna listas. Här kostar det i snitt 28,46 respektive 22,17 euro att tvätta en kostym, enligt en färsk undersökning från kemtvättsbolaget Zipjet.

Men är ändå en bra bit under staden med de allra högsta tvättpriserna. I Oslo kostar nämligen en genomsnittlig kemtvätt 42,16 euro, och inte helt oväntat är det alltså den norska huvudstaden som kammar hem förstaplatsen på listan.

Schweiziska Zürich finns också med på listan, tätt följt av de två österrikiska städerna Graz och Wien. Den enda icke-europeiska staden på topp-tio är Auckland på Nya Zeeland. Där kostar en kostymtvätt 19,76 euro i snitt.

De billigaste kemtvättarna hittar man däremot i Sydostasien. Kemtvättarna i Indonesiens huvudstad Jakarta erbjuder det allra lägsta priset, i genomsnitt 1,78 euro för en tvättad kostym. Även Kina och flera afrikanska länder tar sig in på listan över världens billigaste kemtvättar.

Ingen rysk stad kvalar in på någon av listorna, men enligt studien är ryssarna de som bidrar allra mest till kemtvättsekonomin. De spenderar över 2,6 miljarder euro per år på att kemtvätta kostymer.

 

Uppföljning

Här ser du hur alla våra aktieråd har gått.

Analysarkiv

Portföljer

Uppsidan

Pref-guiden