Harvardprofessor: Glöm att det blir sex Fed-sänkningar

Federal Reserve kommer inte att genomföra de sex räntesänkningar som marknaden räknar med under 2024 om inte USA på något sätt drabbas av en djup recession. Det säger Harvardprofessorn Kenneth Rogoff till Bloomberg News.
Kenneth Rogoff, professor i ekonomi vid Harvard University.
Kenneth Rogoff, professor i ekonomi vid Harvard University. Författare till boken "This Time is Different". Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

”Det är en önskedröm om vi får en mjuklandning, det kommer inte att hända. Vi kommer att få två eller tre”, säger han.

Rogoff resonerar att ifall USA skulle drabbas av en djup recession så kommer Fed inte att sänka räntan sex gånger, utan snarare 15 gånger. Han ser dock bara en sannolikhet om runt 25 procent för ett sådant scenario.

Rogoff säger att han inte håller med om den rådande uppfattningen i Davos om att det kommande året kommer att bli bra, vid en tidpunkt när så mycket går fel.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder