Hedgefondtopparna som tjänar mest

De 25 bäst betalda hedgefondcheferna tjänade närmare 100 miljarder kronor tillsammans under fjolåret. Den bäst betalda hade en årslön på 11 miljarder kronor, enligt Financial Times.

Ken Griffin är grundare av den Chicago-baserade hedgefonden Citadel och den som tjänade mest under fjolåret, med en årsinkomst på 1,3 miljarder dollar, cirka 11 miljarder kronor.

James Simons, matematiker och grundare av Renaissance Technologies, knep andraplatsen med 1,2 miljarder dollar. På tredje plats i hedgefondchefernas inkomstliga återfinns Bridgewaters grundare Ray Dalio med en årsinkomst på 1,1 miljarder dollar.

Sammanlagt tjänade de 25 bäst betalda hedgefondcheferna drygt 11,6 miljarder dollar, närmare 100 miljarder kronor, under 2014. I snitt motsvarar det en årsinkomst på 4 miljarder kronor. Jämfört med 2013 var det dock ett dåligt inkomstår. Det året tjänade de 25 bäst betalda hedgefondtopparna nästan dubbelt så mycket, nämligen 21,5 miljarder dollar, cirka 180 miljarder kronor.

Hur presterade då själva hedgefonderna som dessa 25 chefer basar över? Enligt siffror från HFR låg den genomsnittliga avkastningen på 3 procent under 2014, ner från 9 procent året dessförinnan. Under båda åren underpresterade fonderna jämfört med S&P 500, något som många hedgefondchefer tycker är en orättvis jämförelse, skriver FT.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco