Hemberg: ”Kraschvarning i småbolag”

Börsrekordet i maj har fått sparare att storsälja aktier, enligt Claes Hemberg.

Den privata aktiehandeln är uppe på historiskt höga nivåer – och spararna säljer.

Det grundar sig, enligt Avanzas sparekonom Claes Hemberg, i att privathandeln domineras av stora bolag, som efter två motiga år är tillbaka på nya kursrekord.

I snitt gör spararna 164 400 affärer per dag i maj, vilket är en ökning med 32 procent jämfört med samma period förra året.

– Börsrekordet i maj har fått privatpersoner att storsälja aktier. Årets många börsnoteringar har blivit en stor besvikelse och en varning. Tre av fyra tidigare köpare har slutat handla nya bolag. Särskilt märks det i nya småbolag, vilket kan vara en första kraschvarning om svagare småbolagsbörs, säger Claes Hemberg.

Trots månadens handelsrekord har handeln i småbolagen det motigt, spararna undviker nya småbolag.

– Nya småbolag är en stor besvikelse. De har i snitt gått 25-30 procent sämre än börsen i år. Det är ett illavarslande grundskott för tilltron till nya bolag och hela börshandeln. Det kan bli en jobbig sommar för sparare i småbolag, då handeln kraftigt brukar tunnas ut.

Månadens mest sålda aktie är Telia, detta efter en liten kursuppgång och därtill utdelning. Månadens mest köpta aktie är folkaktien H&M.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.