Hemlig miljardär går på reträtt

Han är en av Sveriges mer okända miljardärer. Men hans imperium svajar när soliditeten rasat till låga 3 procent. Nu stänger han två fabriker som köptes så sent som för ett år sedan. Tidigare planer på att börsnotera hela eller delar av bolaget läggs också på is.

Så sent som i augusti förra året gjorde hustillverkaren Trivselhus sitt senaste förvärv. Bolaget förvärvade två husfabriker i småländska Klöverfors och Åseda. Sedan tidigare ägde bolaget fyra andra fabriker – också i Småland.

Tyvärr en dålig affär för köparen, miljardären Johan Hansen. För i torsdags i förra veckan meddelade Trivselhus att de två nyköpta produktionsanläggningarna läggs ned i slutet av oktober. Bakgrunden är vikande konjunktur och att den brittiska husmarknaden rasar.

Vändningen nedåt har kommit rasande snabbt. I oktober 2007 i Dagens Industri lät det annorlunda. Då sade Johan Hansen att expansion stod för dörren och bolagets ”nästa steg” tvärtom var att öppna nya fabriker, i Ryssland och i just England. Bolaget, som omsätter 1 miljard kronor, sades ta sikte på det övre kundsegmentet, en småhusbranschens Mercedes eller BMW.

– Ford, Opel och Saab får andra hålla på med. Vi ser en starkt växande marknad för styckehus i England och planerar att bygga en fabrik där i slutet av nästa år som kan producera 500 hus om året, hette det då.

För miljardären Johan Hansen är nedläggningen dåliga nyheter också på ett annat plan. Genom Ittur-koncernen kontrollerar han bland annat Trivselhus och nu är alla planer på att börsnotera hela eller delar av imperiet lagda på is. I oktober förra året var ambitionen att sätta mark- och anläggningsdivisionen, BMK, med en omsättning på två miljarder kronor på börsen under 2008.

Den färska årsredovisningen för Itturkoncernen avhandlar saken på två rader:

“Det planerade börsnoteringen av affärsområdet mark och anläggning har lagts vilande pga det rådande börsklimatet.”

Inte så konstigt kanske. Gruppens omsättning har klättrat 40 procent till 4,6 miljarder kronor under 2007. Expansionen förklaras till stor del av förvärv inom en rad olika branscher. Men samtidigt har resultatet efter finansnetto sjunkit 25 procent till 112 miljoner kronor. Marginalen har därmed backat med hälften till modesta 2,4 procent.

De många förvärven, ungefär ett dussin under fjolåret, har betalats med lån så därför har samtidigt skulderna i Itturgruppen ökat med det dubbla, till 944 miljoner kronor. Bolagets långsiktiga finansiella stabilitet, soliditeten, är därmed nere på rekordlåga nivåer. Det egna kapitalet ligger på låga 105 miljoner kronor att ställas i relation till balansomslutningen på nära 3,1 miljarder kronor. Soliditeten är därmed nere på 3,4 procent, en nivå som skulle betecknas som en krissituation i vilket börsbolag som helst.

Itturgruppen är också största ägare i börsnoterade Rörvik Timber med 57 procent av aktierna (72 procent av rösterna), ett bolag som haft det motigt på börsen under året efter flera år av uppgångar. Med en kursnedgång på 48 procent i år har Ittur tappat cirka 200 miljoner kronor i värde under 2008.

Men Johan Hansen satsar också på annan verksamhet, bland annat herrkonfektion och tillverkning och försäljning av skoluniformer. Klädsatsningen bedrivs i Hansen och Jacob AB och Baron Collection AB.

Johan Hansen lockas dessutom av Afrika. Till de mer spektakulära projekten kan räknas turismsatsningen i Namibia och det 50-procentiga köpet av ett industri-serviceföretag, NEC.

Enligt årsredovisningen söker bolaget med ljus och lykta efter nya investeringsprojekt ”med hög tillväxtpotential huvudsakligen i Namibia, Botswana och Sydafrika.

Men också Nordafrika börjar bli intressant för miljardären. För ett år sedan öppnades ett koncernkontor i Tunis. Planerna är att finna nya kunder åt Rörvik Timber och att hitta konfektionsindustrier till de egna klädmärkena. Dessutom, precis som i södra Afrika, ska kontoret ”leta efter förvärv med hög tillväxktpotential i Nordafrika och främst i Tunisien”.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF