Hemliga förmögenheter på 3 000 miljarder röjda efter skatteamnesti

Den indonesiska regeringens skatteamnesti för rika landsmän som frivilligt redovisar dolda tillgångar utomlands har synliggjort kapital på över 3 000 miljarder kronor, skriver dn.no.

Hösten 2014 tillträdde Joko Widodo som ny president i Indonesien. Ett av hans vallöften var att öka skatteintäkterna i Indonesien och hösten 2016 införde regeringen ett skatteamnestiprogram.

Programmet, som avslutas inom kort, har hittills lett till att 750 000 indonesier har redovisat förmögenheter på cirka 2 970 miljarder svenska kronor.

– Beloppet som har redovisats är en sak, men viktigast av allt är kanske all information vi har fått in. Det kommer göra det enklare att öka skattebasen. Tanken med detta är att skapa förtroende, säger finansministern Sri Mulyani Indrawati, enligt dn.no.

År 2010 införde Sverige en slags skatteamnesti kallad självrättelse, där personer som förvarat kapital utomlands kunde flytta hem pengarna och beskatta dem i Sverige. Genom att flytta tillbaka förmögenheten frivilligt slipper man också eventuellt åtal för skattebrott. Under de fyra första åren efter införande av skatterättelse i Sverige hade 8 000 svenskar tagit erbjudandet och betalat in runt två miljarder kronor i skatt.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.