Historiskt tal väntas från Powell – inflationen i fokus

USA:s centralbankschef Jerome Powell väntas under det årliga mötet i Jackson Hole, som denna gång hålls virtuellt, presentera de hittills största ansträngningarna för att få fart på inflationen. Det rapporterar CNBC.
Historiskt tal väntas från Powell – inflationen i fokus - jerome-powell-900
Fed-chefen Jerome Powell. Foto: Jacquelyn Martin/TT
Enligt ekonomikanalen kommer Powell nämna ”average inflation”, vilket syftar på att man kommer tillåta inflationen att överstiga inflationsmålet på två procent under en viss tid.

Räntechefer säger till CNBC att förväntningarna är stora på talet och att det förmodligen blir historiskt.

Anledningen till varför inflationen ska upp över själva målet är att en alltför låg inflation brukar återspegla en trög ekonomi med låg levnadsstandard. En alltför hög inflation under längre tid är samtidigt skadlig för ekonomin. Under tidiga 1980-talet fick dåvarande Fed-chefen Paul Volcker höja räntan ordentligt för att få bukt med inflationen. Det ledde initialt till en recession men efter att pristrycket avtagit ledde det senare till en stark ekonomisk återhämtning.

Powell kommer hålla sitt tal på torsdagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.