Styrräntan oförändrad i USA: ”Inflationen är för hög”

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve lämnar som väntat styrräntan oförändrad i intervallet 5,25–5,5% och ser ingen sänkning i mars.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell. (AP Photo/Alex Brandon)

Under onsdagskvällen meddelade Federal Reserve att räntan lämnas oförändrad i intervallet 5,25-5,50%.

Den stora överraskningen var i själva formuleringen till räntebeskedet jämfört med vid senaste beslutet i december.

Fed strök denna gång ordvalen om att fler räntehöjningar kan behövas, vilket indikerar att räntetoppen anses vara uppnådd.

Samtidigt behöll Fed en någorlunda hökaktig ton. Under presskonferensen sade ordförande Jerome Powell att det är för tidigt att förvänta sig en första räntesänkning redan i mars.

”Baserat på mötet idag skulle jag säga att jag inte tror att det är troligt att kommittén kommer att nå en nivå av förtroende vid tiden för mötet i mars för att identifiera mars som tidpunkten för att göra det. Men det återstår att se”, sade Powell.

Powell betonade återigen vikten av data vid beslutsfattande om styrräntan.

”Vi vill se mer bra data. Det är inte så att vi letar efter bättre data, vi letar efter en fortsättning på de bra data vi har sett”, tillade han.

Efter Powells presskonferens är bedömningen hos marknaden att det finns en sannolikhet på 64 procent att Fed sänker räntan i mars, enligt CME Group.

De amerikanska börserna tappade i samband med Powells presskonferens. S&P 500 stängde på -1,61 procent, medan Nasdaq var ner 2,23 procent.

Läs mer:

Winsth: Nu har Riksbanken många skäl att sänka räntan snabbt

Ekonom om tunga veckan: ”Nu stänger centralbankerna dörren bestämt”

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets