Hög risk för global recession enligt två storbanker

Deutsche Bank och Citigroup bedömer att risken för en global recession har ökat. Det skriver Bloomberg News.
Mörka moln
Mörka moln i Spanien. Foto: AP Photo/Alfredo Aldai,
”Jag skulle åtminstone säga att sannolikheten för en recession globalt sett är 50%”, sade Deutsche Banks VD Christian Sewing under i en intervju i Frankfurt under onsdagen.

Trots de ekonomiska effekterna sade Sewing att han stödjer de åtgärder som centralbanker runt om i världen vidtar.

Storbanken Citigroup gjorde under onsdagen ett liknande uttalande. Enligt banken ökar recessionsrisken på grund av utbudschocker och högre räntor.

”Historien visar att disinflation ofta medför betydande kostnader för tillväxten och vi anser att den sammanlagda sannolikheten för en recession nu närmar sig 50%. Centralbankerna kan fortfarande åstadkomma de mjuka – eller ”mjuka” – landningar som ingår i deras prognoser (och i våra), men detta kommer att kräva att utbudschocker avtar och att efterfrågan förblir motståndskraftig”, skrev ekonomer på Citigroup.

Citigroup tror att världsekonomin kommer växa med 3% i 2022 och 2,8% i 2023.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.