Hongkongbor kan få brittiskt medborgarskap

Storbritannien erbjuder drygt 300 000 hongkongbor möjligheten att få brittiskt medborgarskap. Detta sedan Kina infört en ny nationell säkerhetslag mot den forna brittiska kolonin, rapporterar Sveriges Radio.
Hongkongbor kan få brittiskt medborgarskap - hongkong-protester-900
Hongkong. Foto: Moa Kärnstrand/TT
De 300 000 har ett speciellt brittiskt pass, BNO, som tilldelades när Storbritannien överlämnade finansmetropolen till Kina 1997.

Efter att Kina nu antagit den nya lagen öppnar Storbritanniens utrikesminister Dominic Raab för att tillåta BNO-passinnehavarna att komma till Storbritannien för att arbeta och studera i tolv månader. Det i sig skulle öppna för att de kan ansöka om brittiskt medborgarskap, sade Raab.

Britternas drag uppskattas enligt Global Times, en kinesisk engelskspråkig tidning som står kommunistpartiet nära. Tidningen skriver hur kinesiska internetanvändare stödjer draget då alla ”icke-önskade förrädare på kinesiskt territorium” borde skickas iväg till Storbritannien.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco