Laddar

Husdata lyfte USA-börserna

På Wall Street avancerade index och stängde på onsdagen i dur. Stark försäljning av nya hus i USA stöttade sentimentet. Även Fed-anföranden stod i investerarkollektivets fokus under handelsdagen.

Dow Jones Industrial Average stängde på +0,9 procent vid 17.211. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,8 procent till 1.998 medan Nasdaq Composite steg med 1,0 procent till 4.555.

Räntan på den tioåriga obligationen steg 3 punkter till 2,57 procent samtidigt som även trettioårsräntan steg 3 punkter till 3,28 procent.

Försäljningen av nya hus i USA steg i augusti med 18,0 procent jämfört med månaden innan. Den säsongsjusterade årstakten på 504.000 enheter var betydligt högre än vad marknaden hade förväntat sig. Marknaden hade räknat med en uppgång på 4,4 procent till nivån 430.000.

“Efter ett par dagar av stora nedgångar, ser vi nu en stor vinst som vi får se om den fortsätter. Husförsäljningssiffrorna var uppmuntrande och Europa avvek genom att vara ganska starkt även om dess data var ganska svag”, sade Mark Luschini på Janney Montgomery.

Cheferna för centralbanken Federal Reserves Cleveland- respektive Chicago-distrikt har under handelsdagen hållit anförande.

Den nya Cleveland-chefen, Loretta Mester, ansåg att man bör överväga huruvida “för en betydande tid” är en lämplig vägledning avseende hur länge det dröjer tills man börjar höja räntorna. Mester ville däremot inte säga när hon anser att en räntehöjning är lämplig.

Cleveland-chefen bedömde att USA:s ekonomi kan växa med 3 procent i årstakt under det andra halvåret 2014, samt under 2015 och 2016.

Chefen för Chicago-distriktet Charles Evans ansåg däremot att Federal Reserve bör vänta tills det är helt säkert att den ekonomiska återhämtningen kommer att fortsätta, innan man höjer räntan. Han riktade även viss kritik mot den låga inflation USA har.

“Vi bör vara exceptionellt tålmodiga med att justera riktningen på amerikansk penningpolitik – även till den milda grad att tillåta en blygsam överskridning av vårt inflationsmål för att på lämpligt sätt balansera riskerna för våra mål”, menade han.

På bolagsfronten höll Wal-Marts uppgångar i sig och stängde på +2,0 procent. Lågprisjätten meddelade att de tillsammans med Green Dot ska komma att erbjuda sina kunder konsumentkrediter. Green Dot rusade och stängde i positivt sentiment på 24,4 procent.

Black Berry tappade 0,5 procent trots företaget under handelsdagen lanserat sin nya smarttelefon.

Konkurrenten Apple tappade däremot och stängde ned 0,9 procent. Dess nya operativsystem iOS 8 till Iphone har rapporterats krascha mer frekvent än den tidigare versionen. Uppdateringen iOS 8.0.1 är dessutom inte längre tillgänglig efter att flera användare tidigare rapporterat allvarliga problem med den nya versionen av operativsystemet.

Konsultfirman Accenture steg 0,8 procent. Vinsten växte med 4,5 procent i det fjärde kvartalet, efter vinstökningar i både konsult- och outsourcing-delarna. Prognosen för det kommande räkenskapsåret var dock inte i nivå med marknadens förväntningar.

I morgon torsdag inväntar marknaden preliminärt inköpschefsindex för tjänster för september.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.