Icon-veteraner gör comeback

Köpläge i Icon efter vårens ytterligare kursras? Det tycker i alla fall stora delar av det gamla gänget. Under de senaste dagarna har såväl före detta ordföranden Björn Nordstrand, grundaren Magnus Lindahl och Johan Stael von Holstein börjat köpa igen. Melker Schörling har däremot sålt hela sitt innehav.

Stora delar av det gäng som var med och byggde upp internetkonsulten Icon Medialab visar nu nytt intresse för bolaget, efter många turer såväl vad gäller innehav som engagemang i bolaget.

Under perioden 22 maj-12 juni har flera av dem, enligt ägaruppgifter från SIS Ägarservice, återvänt som ägare eller ökat sina aktieinnehav.

”Jag tyckte det var så himla billigt. Jag köpte när kursen gick ner under tio kronor för några veckor sedan. Men jag sålde akierna efter bara några dagar”, säger Johan Staël von Holstein som var Icons frontfigur under flera år.

Det är andra gången han gör comeback som Icon-ägare på kort tid. I mars i år köpte han på sig 0,6 procent av bolaget och sade sig ha fått ”tjata för att få komma tillbaka”. Knappt en månad senare deklarerade han, i samband med att han lämnade ordförandeposten i Icon Asien, att Icon var ”ett avslutat kapital” och att han nu sålt alla sina aktier i bolaget.

Det köp han gjorde för ett tag sedan har skett via det holländska investmentbolaget Copertino Belgium BV, som enligt SIS kontrollerade 200 000 aktier, 0,3 procent av bolaget, innan försäljningen.

Under den aktuella perioden har Icon-kursen som högst stått i 10,80 kronor och som lägst i 8,75 vilket innebär att investeringen handlat om minst 1,75 Mkr.

Även förre ordföranden Björn Nordstrand har den senaste tiden ökat sitt innehav med 457 424 aktier, vilket innebär en investering i storleksklassen 4 Mkr, och har idag 1,2 procent av bolaget.

Magnus Lindahl, den av bolagets grundare som valde att hoppa av först, började redan i mars i år köpa in sig i bolaget igen med motiveringen ”jag tror fortfarande på affärsidén och det är roligare att följa utvecklingen när man är delägare”. Inkluderat ett tidigare innehav bestående av personalägande, registrerat i Magnus Lindahls namn, uppgick hans innehav då till 0,2 procent av bolaget. Enligt senaste uppgifterna från SIS har han nu seglat upp som en av de tio största ägarna och kontrollerar 458 285 aktier (0,6 procent) av bolaget.

Ny på ägarlistan är även fondkommissionen Remium, där den före detta IT-analytikern Robert Ahldin är en av delägarna. Robert Ahldin gjorde sig på ett tidigt stadium känd både för att tro på Icon-aktien och för att göra affärer med Icon-gänget. Remium äger 125 000 Icon-aktier.

Samtliga aktörer har dock redan hunnit förlora på sina investeringar, de senaste dagarna har kursen sjunkit ytterligare och handlas nu runt 5,35 kronor. En som uppenbarligen tycker att han har förlorat tillräckligt är finansmannen och miljardären Melker Schörling. I början av året, under en period då kursen pendlade mellan 12-23 kronor köpte han på sig 0,6 procent av bolaget. Enligt SIS har han nu sålt hela sitt innehav.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.