IEA höjer efterfrågeprognos

International Energy Agency (IEA) höjer sin prognos för den globala efterfrågan med 130.000 fat per dag under 2015, i jämförelse med prognosen för en månad sedan.

Det framgår av IEA:s senaste månadsrapport.

Bedömningarna av efterfrågan under 2013 och 2014 revideras upp med 20.000 respektive 60.000 fat per dag. För 2015 väntas efterfrågan hamna på 93,5 miljoner fat, vilket innebär en höjning med 130.000 fat per dag.

Utbudet utanför OPEC förväntas växa med cirka 750.000 fat per dag under 2015, vilket kan jämföras med ökningen på 2,1 miljoner fat per dag under 2014. Jämfört med förra månaden var prognosen för utbudet under 2015 i stort sett oförändrad, då nedgångar avseende Latinamerika och Europa vägdes mot ökningar i Nordamerika.

Det globala råoljeutbudet steg enligt IEA med 180.000 fat per dag i februari till 94,0 miljoner fat per dag.

 OPEC:s utbud av råolja under månaden uppgick till 30,22 miljoner fat om dagen, vilket innebar en nedgång med 90.000 fat om dagen jämfört med månaden innan. Det var ändå över den officiella produktionskvoten på 30 miljoner fat om dagen för tionde månaden i följd. Nedgångar i Libyen och Irak var större än det högre utbudet från Saudiarabien, Iran och Angola.

Produktionen utanför OPEC bedöms ha ökat med 270.000 fat per dag till 57,3 miljoner fat i februari, under ledning av högre produktion i Nordamerika. Ökningen kompenserade nästan för nedgången i januari som förklarades med vädereffekter.

Förväntningarna på marknadens efterfrågan på OPEC:s olja (call on OPEC) har reviderats upp med 0,1 miljoner fat per dag till 29,5 miljoner fat om dagen avseende 2015. Under det andra halvåret ligger nivån på 30,3 miljoner fat om dagen.

OECD:s oljelager steg med 23,1 miljoner fat under januari. Lagernivån i jämförelse med det historiska genomsnittet sjönk från +75,1 till +60,3 miljoner fat.

Preliminära indikationer för februari pekar på en nedgång i lagren med 8,8 miljoner fat.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets