IMF sänker globala tillväxtprognosen

Internationella valutafonden har i sin konjunkturprognos World Economic Outlook sänkt prognoserna för den globala tillväxten till +3,1 procent för 2015 och +3,6 procent 2016, vilket är 0,2 procentenheter lägre för vardera år än vid rapporten i juli.

En nedrevidering var väntad då företrädare för valutafonden, däribland ordföranden Christine Lagarde, under sensommaren flaggat för att prognosen skulle komma att behöva sänkas.

”Relativt till föregående år väntas återhämtningen i mogna ekonomier öka måttligt, medan aktiviteten i tillväxtmarknader och utvecklingsländer bedöms bromsa in för det femte året i rad”, skriver IMF.

Bidragande till revideringarna är risker på medellång sikt för världsekonomin – som en låg produktivitetstillväxt, hög offentlig och privat skuldsättning, svaghet i finanssektorn, låga investeringar, demografiska utmaningar samt justeringen i Kinas tillväxt.

IMF:s bedömning för BNP-tillväxten i de mogna ekonomierna är en ökning med 2,0 procent i år och 2,2 procent nästa år. Den tidigare bedömningen låg på +2,1 respektive +2,4 procent.

Risken på medelfristig sikt för dessa ekonomier uppges vara en fortsatt nedgång av en redan låg tillväxt till nära stagnation – ”i synnerhet om den globala efterfrågan faller ytterligare då utsikterna försvagas för tillväxtmarknader och utvecklingsländer”.

För tillväxtekonomierna kommer risken från ”spridningseffekter från en hårdlandning eller mycket svagare potentiell tillväxt i Kina, eller lägre potentiell tillväxt generellt”.

Prognosbedömningen för utvecklingsländerna har sänkts till +4,0 procent i år, från +4,1 procent. Prognosen för 2016 sänks till 4,5 procent, från tidigare +4,7 procent.

Tillväxten i mogna ekonomier väntas öka måttlig i år tack vare den någorlunda återhämtningen i euroområdet och en positiv tillväxt i Japan – ”drivet av låga oljepriser, expansiv penningpolitik och, i vissa fall, valutadepreciering”.

Tillväxten i både mogna ekonomier och utvecklingsländer väntas stiga i 2016, tack vare en mindre allvarlig recession i länder som Brasilien och Ryssland, spridningseffekter från återhämtningen i utvecklade ekonomier och lättade sanktioner mot Iran.

”Strukturreformer för att öka produktiviteten och avlägsna flaskhalsar i produktionen behöver skyndsamt vidtas i många ekonomier”, framhåller IMF.

Valutafonden bedömer vidare att riskerna i den globala ekonomin fortsatt är på nedsidan.

”I en miljö med fallande råvarupriser, minskade kapitalflöden till tillväxtmarknader och en press på deras valutor samt en ökad volatilitet på finansmarknaderna har nedsideriskerna för prognosen ökat, i synnerhet för tillväxtmarknader och utvecklingsländer”, konkluderar valutafonden.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets