Indisk guru spår ras

Den indiska börsen har stigit mycket kraftigt de senaste åren och kan nu stå inför ett ras på uppåt 20 procent. Och då blir det köpläge, säger Sanjiv Duggal på brittiska Halbis Capital Management.

Tillsammans med Ryssland och Kina erbjuder Indien en av de mest populära alternativa aktiemarknaderna. De senaste två åren har Mumbai-börsens generalindex stigit med över 100 procent som en följd av kraftigt stigande företagsvinster. Den fina vinsttillväxten har fortsatt i år, med 40 procent starkare siffror under första kvartalet än under motsvarande kvartal förra året.

Förklaringen till den starka utvecklingen är i stort densamma som för Kina och andra tillväxtmarknader. Den indiska ekonomin har öppnats för utländska aktörer och flera sektorer har avreglerats och privatiserats. Samtidigt har utbredda kunskaper i engelska i kombination med låga löner och modern teknologi gjort det möjligt för västerländska företag att outsourca tjänster som it-support och call centers till landet.

Men även om allt pekar på en fortsatt stark tillväxt för den indiska ekonomin (7-8 procent per år de närmaste åren), så börjar allt fler tvivla när det gäller färdriktningen för Mumbai-börsen.

– På medellång och lång sikt är vi positiva, men på kort sikt är vi försiktigt inställda till den indiska börsen, säger Sanjiv Duggal, rådgivare på Halbis som är en del av HSBC, som i sin tur är en av världens allra största banker.

Sanjiv Duggal är i Stockholm för att presentera HSBC GIF Indian Equity, den Indienfond han var med om att lansera 1996. Sanjiv Duggal har förvaltat fonden från start, och har därmed hängt med bra mycket längre än de svenska konkurrenter som dykt upp på senare tid. De senaste tolv månaderna, en mätperiod som inkluderar många fler fonder än vad en längre period skulle göra, har HSBC:s Indienfond varit en av de allra starkaste med sin uppgång på drygt 39 procent. Men nu väntar sämre tider, enligt Sanjiv Duggal.

– Om marknaden ska korrigeras så ska det ske nu. Vi är negativt inställda för den närmaste månaden ungefär.

Bakom analysen ligger framför allt två faktorer. För det första har den starka börsutvecklingen lockat till sig mängder av nya företag, och under de närmaste veckorna till och med juni kommer nya aktier för ungefär 15 miljarder dollar att säljas. Det låter inte så mycket med tanke på att det totala börsvärdet är 900 miljarder dollar, men är ändå ett rekordstort belopp som marknaden kommer att få svårt för att svälja, enligt Sanjiv Duggal.

För det andra kommer den kraftiga förstärkningen av rupien att visa sig i företagens kommande kvartalsrapporter. De senaste tio månaderna har rupien stärkts med 15 procent mot dollarn och handlas nu på en nioårshögsta nivå. Framför allt slår detta mot Indiens it-företag, som har en stor del av sina intäkter i dollar.

– Om endast den indiska marknaden korrigeras så kan den backa med 10 procent, men om det sker en global korrigering så kan den indiska börsen backa med 20 procent, säger Sanjiv Duggal.

Allt annat lika skulle en så kraftig nedgång leda till att öka attraktionen i nyckeltalen, som i dag får indiska aktier att se dyra ut. P/e-talet för nästa års prognostiserade vinster ligger på 18, vilket kan jämföras med de senaste fem årens snitt på 13. Det kan också jämföras med Stockholmsbörsens p/e-tal på runt 15 för nästa års vinster.

– En nedgång skulle ge ett bra köptillfälle, säger Sanjiv Duggal.

– Indien har en stark demografi med halva befolkningen under 25, det görs stora investeringar i infrastruktur och både konsumtionen och sparandet stiger. Dessutom har indiska företag blivit globalt konkurrenskraftiga inom flera sektorer, de är mycket effektiva. Det finns många exempel på indiska företag som köper företag utomlands.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB