INFÖR MILLENNIESKIFTET: Stor försäkringsfusion
Det dåliga förloppet av räddningsverksamheten förklaras till endel av samma faktorer som påverkat utfallet avbilförsäkringsbranscherna. Dessutom är det uppenbart attallmänheten idag i högre grad än tidigare blivit medveten om denaktiva hjälpens betydelse. Sedan Thule förvärvaderäddningsföretagen har som bekant konkurreranderäddningsorganisationer byggts upp av övriga försäkringsbolag.Det är nu nödvändigt att förenkla formerna förräddningsverksamheten och samordna organisationerna härför påett ändamålsenligt sätt. Aktierna i det av Thule ägdaRäddningskåren har helt nedskrivits.
Nya Skandia bildas
Det konstaterar Affärsvärlden i en bokslutsanalys avförsäkringsbolaget Thule i juni 1963, några månader efter attföretaget anslutit sig till den nya Skandiagruppen.En ny jättekoncern har bildats, bestående av Svea från Göteborg,Skåne och Öresundsgrupperna, Skandia och Thule. Thule kom sistpå tåget och det var det nämnda fiaskot inom räddningstjänstensom fick Thulefolket att hoppa på i farten.Det senare bortglömda Thule har varit en kraft att räkna med isvenskt försäkringsväsende och de nya Skandiabolagen har tidigtförsökt få med detta ansedda bolag i samgåendet, något somchefen Alvar Lindencrona motsatt sig.Thules grundargestalt hette Sven Palme. För att hindraWallenbergarna att ta över företaget bildade han 1910 ettägarkonsortium som skulle stoppa maktövertaganden utifrån. Dettakonsortium har nu med stor vånda sagt ja till fusionen. Det ärbara en ung byråchef från familjen Palme, Olof Palme (son tillGunnar Palme, VD en kort tid före sin död på 1930-talet) somopponerar sig. Den unge Palme har bara nio aktier och är ingentung ägare, familjen Palme företräds av sex medlemmar. Alladessa ansluter sig dock till Lindencronas rekommendation attgöra en affär med S-bolagen, dvs. Skandia, Svea och Skåne. Detgör också övriga styrelsemedlemmar.
Thulehus blir Skandiahus
Fem år efter de första samtalen med Sveabolagets PehrGyllenhammar senior har Lindencrona tvingats ändra uppfattning.Förlusterna i det förvärvade Räddningsbolaget gör att helaThules sakbolag går med förlust, och det på-verkar i sin turaktievärdet på sakbolaget, vilket ligger i livbolagets portföljsom säkerhet för de olika åtaganden bolaget har när det gällerlivförsäk-ringar. Försäkringsinspektionen tvingar Thule attskriva ner värdet på aktierna, vilket förlivförsäkringskoncernen mot likvidation. Det är därför detledande livförsäkringsbolaget Thule försvinner ur historien, ochdet är därför som Thulehuset på Sveavägen i fortsättningenkommer att kallas Skandiahuset.Mannen bakom den stora Skandiafusionen är i högsta grad SveasPehr Gyllenhammar, vilkens far också har en bakgrund isjöförsäkring i Göteborg. Det är denne som nu blir verkställandedirektör för hela det nya Skandia vid 60 års ålder, och det ärhan som anförtror en mycket ung man, sonen Pehr G. Gyllenhammar,uppgiften att samordna och utveckla Skandia-koncernenssystemrutiner. Det sker 1965.
Företagsspel
Den unge juristen sätter igång ett utredningsarbete omtotalsystemet. Han vill skapa ett integrerat informationssystemför hela försäkringsbolaget, något av tidens melodi. Hanintroducerar nymodigheter som företagsspel ochledningsseminarier, och han driver tanken på en skrivenföretagspolitik. En ny s.k. matrisorganisation efter amerikansktmönster introduceras också. Det är den här unge kronprinsen sompresenterar den kontroversiella formuleringen största möjligavinst till aktieägarna, något som kan förefalla märkligt medtanke på att han 20 år senare som Volvo-chef ska ses som enföreträdare för en aktieägarovänlig falang i näringslivet.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.