ING Group tror på ny oljepriskrasch

Oljepriserna kommer leta sig under 20 dollar per fat i andra kvartalet, spår analytiker på den råvarufokuserade nederländska banken ING Groep, enligt Bloomberg News.

De utbudssänkande åtgärder som är att vänta vid Opec- och G20-mötena under slutet av veckan kommer att vara för små i förhållande till efterfrågan, menar ING.

Saudiarabien och Ryssland kommer mest troligt bara nå utbudssänkningar på mellan 6 och 7 miljoner fat per dag -åtgärder som förvisso är rekordstora, skriver ING.

Minskningen är mer än tre gånger de som var gällande innan tuppfäktningen mellan länderna började vid det senaste toppmötet i Opec+, vilket slutade med ett priskrig, men klart mindre än de 10 miljoner fat per dag som USA:s president Donald Trump talade om i förra veckan efter ett samtal med saudiske ledaren Muhammed bin Salman.

Som minst räknar ING med att efterfrågeminskningen ska landa på 15 miljoner fat per dag i det andra kvartalet, jämfört med innan pandemin. Lagervolymernas fyllnadsgrad blir nyckeln till hur mycket priset ska falla, menar ING.

“Den utbredning av efterfrågeförstörelse vi har sett är chockerande”, sade Warren Patterson, ING:s råvaruanalyschef till nyhetsbyrån.

Ett annat väsentligt problem föreligger för de nya appropåerna från Opec och kartellsamarbetspartnern Ryssland om att USA ska förbinda sig till egna utbudsåtgärder. Sådana är att likställa med olaglig marknadspåverkan och konkurrensbrott, menar ING-analytikern. Däremot kommer USA att spela en roll rent naturligt när priserna är för låga för att full produktion ska kunna upprätthållas.

Snittpriset på Brentolja väntas ligga kring 20 dollar per fat på Brentsidan under det andra kvartalet, innan en återhämtning till 45 dollar fatet är att vänta i det fjärde kvartalet, enligt Warren Patterson. Skärtorsdagens Brentpris låg kring 34 dollar per fat.

ING ser desto bättre potential i guldpriset, som spås ligga kring 1.700 dollar per uns under ett “komplext andra kvartal”, och kanske även testa toppnivåerna på över 1.900 dollar från 2011. På torsdagen handlades guldet kring 1.650.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här