Ingen coronaeffekt på jobbmarknaden – ännu

Arbetslösheten fortsätter att öka i ungefär samma takt som tidigare, bland annat eftersom fler utrikes födda kvinnor söker jobb. Men i statistiken märks ännu inte någon coronaeffekt, alltså att viruset skulle ha orsakat störningar i exempelvis produktion och handel som påverkat jobben.

I slutet av februari var 377 000 personer inskrivna som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen. Det är 28 000 fler än vid samma tidpunkt i fjol. Som andel av arbetskraften har arbetslösheten stigit från 6,9 till 7,4 procent, enligt Arbetsförmedlingens månadsstatistik.

De långtidsarbetslösa, utan arbete i minst tolv månader, har ökat med 10 000 personer till 154 000. Utrikes födda kvinnor stod för en tredjedel av den ökningen.

”Det är positivt att fler utrikes födda kvinnor anmäler sig till Arbetsförmedlingen som arbetslösa. Att bli en av del arbetskraften är det första steget mot ett jobb”, skriver Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, i ett pressmeddelande.

Närmare 3 200 personer varslades om uppsägning, lägre än snittet för de senaste tolv månaderna.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.