Ingen rök utan eld

Det krävs omfattande strukturella grepp i internetannonseringsbolaget för att få det på en lönsam tillväxtresa igen.

I förra veckan kom så det slutgiltiga – och historiska – flaggningsmeddelandet att Volkswagen äger 90,47 procent av aktierna i Scania. Samtidigt som köpet av Scania hamnar i historieböckerna rullar budsåpan vidare mellan den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer och svensk-brittiska Astra Zeneca. Eller snarare brittiska om man får tro de flesta artiklarna i Financial Times, som med få undantag beskriver bolaget som brittiskt.

I skrivande stund ligger budet på 55 pund per aktie (cirka 607 kronor) i kontanter och aktier. Enligt Pfizer kommer bolaget inte att genomföra ett fientligt bud. Astrazenecas styrelse med ordförande Leif Johansson i spetsen har hittills nekat alla fyra budpropåer med motiveringen att det inte speglar bolagets värde som ett självständigt forskningslett företag. Om budet nu slutligen faller blir bevisbördan för styrelsen extra stor att inom en rimlig framtid kunna realisera mot­svarande värde för aktieägarna i bolaget på egen hand.

Samma sak gäller såklart även för huvud­ägare som tackar nej med samma motivering. Ungefär som i internetannonseringsbolaget Trade­doubler. I januari 2007 bjöd amerikanska AOL 215 kronor per aktie. En enhällig styrelse uppbackades av grundarna Felix Hagnö och Spotify-grundaren Martin Lorentzon. Budet stoppades dock av institutionerna AMF och Alecta, där den senare var huvudägare med 15 procent av aktierna. Resten är – som det brukar heta – historia.

I dag handlas aktien till 13 kronor eller 94 procent lägre än budet för sju år sedan. Bolaget har haft en rejäl utförsbacke under flera år med kraftigt sjunkande omsättning och vinster. Bara under årets första kvartal sjönk omsättningen med 19 procent och rörelseresultatet halverades. Den tidigare vd Rob Wilson fick sparken och företagsledningen möbleras nu om rejält.

Börsvärdet är nere på 560 miljoner kronor. Med nettokassan subtraherad är rörelsens värde cirka 380 miljoner kronor. Eller låga tre gånger rörelseresultatet som Tradedoubler levererade så sent som under 2011. Rimligen är det den potentialen som gänget bakom Monterro skådade när de blev största ägare med 18 procent förra sommaren. Eller den näst störste ägaren, internetentreprenören Henrik Kvick med 10 procent av aktierna.

Investeringen har hittills varit en besvikelse för de nya aktiva ägarna, som har ett uttalat aktieägarintresse. Det kommer därför att krävas omfattande strukturella grepp i bolaget för att få bolaget på en lönsam tillväxtresa igen. Den förvandlingen kan mycket väl ske enklast och mest effektivt utanför börsen. Det skulle därför inte vara särskilt förvånande om huvudägarna lägger ett bud på Trade­doubler för att köpa ut det från börsen.

Förutom ett utköp av Tradedoubler kan vi under året kanske även förvänta oss någon eller några av följande rubriker under 2014, det stora revanschåret för alla rådgivningsfirmor kring Stureplan. ”Bud på Haldex”. ”Cdon renodlar”. ”Ett plus ett blir Tre: Kinnevik säljer Tele2 för att finansiera e-handelsinvesteringar”. ”Swedish Match avyttrar cigarrverksamhet”. ”Fortsatt konsolidering i spelsektorn”. ”Meda avfärdar nytt bud från Mylan”.

Slutligen är även ett bud på mjukvarubolaget Enea en het kandidat. Enea har minst lika många attraktiva förvärvsparametrar som Readsoft, som just nu är under uppköp av Lexmark. Eneas vd Anders Lidbeck har dessutom redan varit med om att klä upp ett programvarubolag till försäljning tidigare: Telelogic som förvärvades av IBM 2008.

Oroväckande

Den svenska tioåriga stats­obligationsräntan har sjunkit från 2,5 procent vid årsskiftet till 1,8 procent. Den amerikanska dito från 3,0 till 2,5 procent. Ett oroande tecken, givet att bolagen och aktiemarknaden ser tecken på en gryende högkonjunktur. Aktörerna på räntemarknaden brukar vara mer nyktra än de på aktiemarknaden.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.