Inget riskkapital går till kvinnor
Undersökning efter undersökning har påtalat det faktum att det till och med ser sämre ut i många av de nya IT-bolagens styrelserna än i de traditionella storföretagens. Idag presenterades den första kartläggningen av riskkapitalbranschen där man tittat på hur makten är fördelad i den bransch som finansierar dem.
”Syftet har varit både att kartlägga vilken makt kvinnor har över riskkapitalet och i vilken utsträckning de fått ta del av det. Riskkapitalbranschen är en otrolig maktfaktor eftersom det till stor del är den som finansierar framtidens företag, vill man ha ett jämställt näringsliv är det därför ett viktigt ställe att börja”, säger Marie Eriksson, VD för Shenet som i samarbete med JämIT (Jämställdhetsrådet för transporter och IT) har gjort undersökningen på basis av Svenska Riskkapitalföreningens medlemsföretag.
Och resultatet visar att det är en bra bit kvar att gå. Antalet kvinnliga VD:ar på riskkapitalbolag uppgår till 5 av totalt 53 undersökta bolag, vilket motsvarar drygt 9 procent. Antalet investment managers, d v s i beslutsfattande ställning och med inflytande över investeringskapitalet, är 23 av totalt 251 vilket även det blir drygt 9 procent.
Ännu sämre är siffrorna över hur riskkapitalet fördelats över manliga respektive kvinnliga entreprenörer. Av de totalt 515 bolag som enligt undersökningen tilldelats riskkapitalpengar är det endast 34 som drivits av kvinnliga entreprenörer – vilket motsvarar 6,6 procent.
I den expertpanel som samtalade kring ämnet i anslutning till rapporten fanns inte heller några givna lösningar på hur man ändrar på den rådande maktstrukturen. ”All riskkapitalism handlar om att hitta de bästa idéerna och de entreprenörer som är bäst skickade att driva igenom dem, därför måste man självklart leta bland hela befolkningen. Dessvärre utgörs ’rekryteringsbasen’ bland entreprenörer huvudsakligen av män”, säger Sigrun Hjelmquist, partner i Brainheart Capital och en av få kvinnliga riskkapitalister. Tillsammans med Jan Sundberg på SEB Företagsinvest menade hon att det som behövs är en attitydförändring även hos kvinnor själva.
”Dels handlar det om att inse att det faktiskt finns riskkapital, att man inte behöver låna i bank lägre för att finansiera sitt företag, dels om att man måste våga tro på sin idé så pass hårt att man tycker den är värd att få pengar”, säger Sigrun Hjelmquist.
Två undantag som bekräftade regeln presenterades dock under dagen. Det ena i form av Hanna Franz, VD för skönhets- och hälsokostsajten Glamorama, som backats med 10 Mkr av Spångbergs Emerging Technologies och som just är i färd att stänga sin andra emissionsrunda. Det andra i form av Soki Choi och Linda Samlin, två av grundarna till Bluefactory, som producerar underhållningstjänster för mobilt internet. I april i år fick de loss 30 Mkr av IT Provider, och även de befinner sig nu på en andra finansieringsrunda.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.