Intervju: Lars Heikensten

Lars Heikensten, ny riksbankschef efter Urban Bäckström, har EMU-frågorna som den tyngsta punkten på sin agenda framöver. När Sverige kan komma att gå med i den europeiska valutaunionen vill han inte uttala sig om, däremot tror han på 3-1 till Sverige i matchen mot Senegal på söndag.

Riksbanksfullmäktige var enig om vem som skulle bli Riksbankens nye chef och beslutet gick både ”snabbt och lätt”, enligt ordföranden Sven Hulterström.

Men Lars Heikensten själv blev förvånad när han för knappt en månad sedan dök upp som den givna favoriten att efterträda Bäckström.

”Jag tyckte att det fanns väldigt många som fullmäktige hade kunnat utse, därför var jag lite förvånad”, säger han till Ekonomi24, men påpekar att det dock innebar att han hade haft tid att tänka efter ordentligt när han i tisdags blev tillfrågad.

”Det fanns all anledning att fundera noga. Jag har fått se inifrån att det kan vara ett väldigt tungt jobb men samtidigt är det ett av de finaste jobb man kan få om man har min bakgrund. Jag har ju jobbat med ekonomiska frågor i hela mitt yrkesliv och även på forskningsnivå och haft det som både ett jobb och ett intresse. Det här ska bli kul även om det är lite pirrigt”, säger han. Valet av dig motiveras hela tiden med ordet ”kontinuitet”, kommer vi överhuvudtaget att märka att vi har en ny riksbankschef? ”Jag har ingen uppfattning om det i dagsläget. Vi har samma organisation som vi har idag fram till januari och alla är kvar. Därefter kan det väl hända att folk över tiden kommer att tycka att jag ibland agerar på ett beslut som avviker från tidigare linjer men Urban och jag har haft samma syn i väldigt mycket både vad gäller Riksbankens organisation, öppenhet och penningpolitiken.”

Hur skiljer ni er åt som personer? ”Det får andra bedöma. Han har varit chef på ett antal ställen och har en mer allmän, bredare bakgrund än jag har som har varit lärare och forskare i tio år, det är väl en skillnad.”

Du har EMU-frågorna som en av de tyngsta frågorna på din agenda. Vad är det viktigaste i det arbetet? ”En viktig sak är att övergången in i EMU går bra om svenska folket röstar ja, det handlar om att vi under en period måste ha stabil växelkurs, att säkra en låg inflation och se till att vi har en allmänt bra ekonomisk utveckling. Det är en sak. En annan att om vi väl kommer med i EMU att ge ett bidrag så gott vi kan till den europeiska utvecklingen, där tror jag att vi har en del områden där vi har jobbat upp en del erfarenhet.”

Som till exempel? ”Ett sånt är allt som har med bankkriser och finansiell stabilitet att göra, ett annat är hur vi jobbar runt inflationsmålet. Generellt så tycker jag att det är viktigt att man öppnar upp för en demokratisk kontroll när institutioner får så mycket makt som ECB fått, jag tror att vi har gjort det i ännu större utsträckning än ECB hittills och det är också en sak att driva.”

När tror du Sverige går med i EMU? ”Det vill jag inte spekulera i. Min personliga uppfattning är att vi ska gå med men först av allt ska det i så fall vara en folkomröstning.”

Nähä, vad tror du om Sveriges chanser mot Senegal på söndag då? ”Där tror jag att Sverige vinner med 3-1. Jag har tyvärr inte sett alla matcherna men laget känns bra som helhet, jag skulle inte bli ett dugg förvånad om vi går vidare även där. Vi klarar oss nog fram till semifinal i alla fall.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight