Investeringschef: Historiskt svag start – men sälj inte aktier i panik

Max Matthiessens investeringschef Jon Arnell ser ett klassiskt mönster för ett stagflationsscenario framför sig, men trots de mjukare utsikterna tror han fortsatt på aktier.
God underliggande konjunktur och bra vinster från bolagen gör aktier alltjämt attraktiva, menar Jon Arnell
Jon Arnell om börsen. Foto: Lisa Wildare oxh Henrik Montgomery / TT

I sitt senaste makrobrev skriver Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen, att marknaderna nu står inför ett potentiellt stagflationsscenario, det vill säga fallande tillväxt och stigande inflation.

”Starten på 2022 har varit en av de svagaste sett till marknadsutveckling i ett historiskt perspektiv. Nedgången följer på inflations- och ränteoro där den fruktansvärda utvecklingen i Ukraina bidrar med ytterligare osäkerhet för att inte tala om allt mänskligt lidande. Konsekvenserna av krigsutbrottet med skenande priser på energi och jordbruksråvaror är knappast positiva i en miljö redan präglad av hög inflation”, skriver han.

Han menar att centralbankerna kommer behöva gå varsamt fram i sina åtstramningar för att inte punktera konjunkturen. Här pekar han på att sentimentsundersökningar visar att konsumenterna har börjat indikera viss återhållsamhet. De höga livsmedels- och drivmedelspriserna väntas också hålla i sig. Samtidigt kan man även räkna med fortsatta problem i leveranskedjorna, än mer så på grund av de senaste covid-utbrotten i kinesiska Shenzhen.

”Centralbankerna har gemensamt att de, enligt sina mandat, måste hantera inflationen samtidigt som de ska parera en allt mjukare konjunktur och en något mer skeptisk konsument”, skriver han.

Han menar dock att marknaderna redan delvis har diskonterat en ekonomisk tillbakagång. Risken för en recession har ökat och ligger runt 35% för den amerikanska ekonomin och så högt som 50% för Europa.

”Sälj inte aktier i panik”

Dock är det inte läge att gå ut aktier som tillgångsslag, menar han, även om Max Matthiessen är något mer reserverade.

”Det svåra beslutet i dagens marknadssituation är att behålla sin exponering och vara långsiktig. Kom ihåg att aktier går upp över tid. Sälj inte i panik”, säger Jon Arnell.

Han menar att vi just nu befinner oss i ett scenario där förväntansbilden är en tydlig inbromsning från tidigare höga nivåer. Den globala tillväxten tar ett steg tillbaka, men samtidigt är konsumenternas balansräkningar i god form. De bör kunna tåla en tid av bland annat högre räntor och livsmedels- och drivmedelspriser.

Det finna alltjämt utrymme på uppsidan för aktier såtillvida att tillväxten kan hållas över historisk trend med stigande vinster som följd, enligt Jon Arnell.

”Vi är fortsatt positiva till aktier och är överviktade i amerikanska aktier beroende på stark dollar och god intjäning hos bolagen”, säger han och fortsätter:

”Svenska aktier som handlats ned i år bör också vara intressanta att investera i.”

Vill du veta vilka svenska aktier som går bäst respektive sämst hittar du detta på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets