Iskall Cola-Cola-aktie
För en nyexaminerad civilekonom på 1970-talet och 1980-taletrådde inget tvivel om vilken typ av företag som var mestintressant att jobba för. De som lockade mest var globalakonsumentvarujättar som Unilever och Procter & Gamble. De hadestörre internationaliseringsgrad och utlovade snabbare tillväxtän de flesta andra företag.Detta var också egenskaper som lockade aktieplacerarna. Att köpaen välbekant aktie i en trygg bransch som dessutom erbjöd globalexponering var ett utmärkt alternativ till att satsa påsvåranalyserade tillväxtmarknadsfonder. Så vinstmultiplarna förförstklassiga konsumentvarubolag som Coca-Cola och Walt Disneyåkte upp i läkemedelsklass.Bolagen fick en extra skjuts av det kalla krigets slut. I deföre detta kommunistländerna öppnades en ny lovande marknad fördet som förr föraktfullt hade kallats Coca-Cola-kulturen.Bolagens visioner var snudd på gränslösa. Om varje kines köpteen läskedryck i veckan och varje ryss såg en Disneyfilm om åretskulle de höga p/e-talen vara mer än motiverade, ansågs det.Coca-Cola hämtade i slutet av 1990-talet 75 procent av sin vinstfrån marknaderna utanför USA.
Asiastiska krisen
Men den asiatiska krisen och dämpningen i världsekonomin harinneburit en brutal anpassning. Coca-Cola-aktien har backat entiondel i år och hela 30 procent sedan kursrekordet i fjolsomras. Disney har tvingats varna för sämre vinster i år. Aktienhar gått bättre än Coca-Cola, men har fallit en fjärdedel frånsin högsta nivå.I dag är alltså de båda bolagen långt ifrån så beundrade som deen gång var. Det är dock stora skillnader dem emellan.Coca-Cola är till viss del offer för sin egen framgång.Koncernen har över hälften av läskedrycksmarknaden i världen ochdet är svårt att öka så mycket mer. Bolaget har försökt. Under1990-talet har motsvarande sju miljarder kronor investerats iÖsteuropa i tappningsfabriker och distribution och på vissamarknader, som Sverige, har man övergått från licensiering tillegen tappning och distribution. Förvärv är en annan utväg.Coca-Colas bud på franska Orangina har mött motstånd frånkonkurrensmyndigheterna eftersom Coca-Cola i så fall skulle fånäst intill monopol på en av Europas större marknader.Coca-Colas försäljning föll på i stort sett alla marknader underförsta kvartalet i år. Illa är också att argaste konkurrentenPepsi, med cirka 20 procent av världsmarknaden, agerar allt meraggressivt. Dess nylanserade produkt, Pepsi One (en burk gerbara en kalori), har gjort att Pepsi kunnat ta marknadsandelar iNordamerika.
Ungdomsdryck
Vad värre är: allt fler analytiker betraktar numera läskedryckersom en stagnerande och ospännande bransch, vars produkter passarsämre in i ett mer hälso- och miljömedvetet samhälle. Läsk sesav de flesta icke-amerikaner som en ungdomsdryck. Med stigandemedellivslängd och ökat globalt välstånd är det inte säkert attprodukten är så långsiktigt intressant.Då är Disneys produktportfölj betydligt mer lovande på sikt.Även detta företag redovisade dock lägre vinst, minus 30procent, under det senaste kvartalet. Orsakerna är förlusterinom film och detaljhandel, där det i flera storstäder börjarbli väl många Disneybutiker (i London finns ett dussintal ochfrågan är hur stor efterfrågan det egentligen är på NallePuhfigurer i plysch). Nöjesparkerna fortsätter dock att gå braoch tillväxten är också utmärkt inom internetaffären, där Disneyäger 43 procent i sökmotorn Infoseek.
Höga värderingar
Aktiemarknaden är alltså skeptisk till de båda jättarna och sålär det förbli ett bra tag till. Även efter kursfallen ärvärderingarna höga 43 (Coca-Cola) respektive 36 (Disney) gångerårsvinsten. Det finns andra, mer lovande sätt att köpa globaltillväxt än att gå via dessa konsumentvarubolag, som visserligenär välskötta men som inte längre kan räkna med samma starkamedvind.
BILDTEXT: Marknaden har tryckt ner kursen på Coca-Cola-aktien.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.