Jacob Wallenberg varnar för tillväxtillusioner

Investors ordförande Jacob Wallenberg anser att tillväxten i börsbolagen är försvinnande liten. ”Man hör mycket om fortsatta rationaliseringar, effektivitetsökningar och så vidare. Man hör däremot väldigt lite om tillväxt”, säger han till Bloomberg.

Jacob Wallenberg säger att investerare måste vänja sig vid svagare tillväxtsiffror trots att centralbankerna försöker att trycka upp ekonomin med omfattande stimulanser. Han anser att de så kallade QE-programmen visserligen ger stöd till ekonomin men att ”verkligheten” är att tillväxten blir begränsad.

– Man tittar på de flesta marknader och ser begränsad tillväxt och vi hoppas alla på vidare utveckling, men just nu, om man tittar på kvartalsrapporterna, så syns inte någon betydande tillväxt, säger han till Bloomberg.

Flera av Investors egna portföljbolag har fått ta mycket stryk efter de senaste kvartalsrapporterna. Ericsson föll 10 procent efter rapportsläppet den 23 april, även om aktien återhämtat sig något efter det.

Ett annat av Investors innehav är Atlas Copco där Jacob Wallenberg själv är vice ordförande. När den svenska börsjätten offentliggjorde sin senaste kvartalsrapport den 28 april föll aktien som en sten och är sedan dess ned 16 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.