Laddar

”Jag fick någon miljon”

Du har tillgång till denna artikel tack vare ditt Premium-konto

Det kan bli tredje gången gillt för Hans Lennernäs. Han har varit med i två andra läkemedelsbolag utan att tjäna stora pengar, men före midsommar ska Lidds noteras på First North. Lidds är dock ungt och många studier återstår, så om det blir jackpott lär det dröja.

Hans Lennernäs växte upp i Bollnäs där han spelade bandy och fotboll medan lillebror Bo Lennernäs byggde datorer.

– Namnet Håkan Lans hörde jag redan på 1970-talet, på grund av min bror. Själv var jag mest intresserad av Ralf Edström.

Både Hans och Bo Lennernäs doktorerade efter att ha studerat apotekarlinjen respektive läkarlinjen.

– Min avhandling handlade om betablockerares öden och äventyr i mag-tarmkanalen.

Sommaren 1994, då Sverige tog brons i fotbolls-VM, var bröderna hemma i Bollnäs. De började tala om att göra något åt så kallad genombrottssmärta vid cancer, det vill säga när smärtan slår till trots medicinering.

De fick ett licensavtal med Orexo. Bolaget tog fram en tablett, Abstral, som patienten kunde lägga under tungan.

– De hade ett helt annat fokus när vi kom till dem. Men sedermera blev det här deras fokus och de utvecklade det vidare.

Men då hade bröderna Lennernäs redan försvunnit ut.

År 2000 blev Hans Lennernäs professor vid Uppsala universitet. I samma veva började han tillsammans med en handfull ­Göteborgsläkare titta på hur personer som inte producerar stresshormonet kortisol kunde få medicin anpassad till dygnsrytmen så att de slapp biverkningar i form av hjärt- och kärlsjukdomar. Den mest kände patienten som haft kortisolbrist är den tidigare amerikanske presidenten John F Kennedy.

Gruppen utformade en tablett vars yttre lager utsöndrade kortisol snabbt och vars inre lager utsöndrade hormonet långsamt. När patienten tog tabletten på morgonen blev påslaget snabbt för att sedan avta framåt kvällen. Bolaget fick namnet Duocort.

År 2011 köpte det amerikanska läke­medelsbolaget Viropharma det svenska företaget för 220 miljoner kronor, med en möjlig tilläggs­köpeskilling på 860 miljoner kronor, som hittills inte har betalats ut.

Blev du rik då?

– Nej, vi uppfinnare var väldigt utspädda. Jag fick en del pengar, någon miljon.

Redan år 2002 hade bröderna Lennernäs kommit med en ny idé. Att få medicin mot prostatacancer att bara verka lokalt i prostatan och inte spridas nämnvärt i resten av kroppen. Det blev bolaget Lidds, ”Local Intelligent Drug Delivery System”. Numera äger Lennernäs 4 procent av bolaget.

– Man blandar en burk med vätska och en burk med pulver i en spruta och injicerar det i patientens prostatakörtel var sjätte till nionde månad. Det ser ut som tandkräm, fast det är lite lätt gult. Det sprids i organet och löses upp långsamt över tid. Själva medicinen är använd sedan flera decennier.

Nyheten är alltså att upplösningshastigheten bromsas under kontrollerade former.

Lidds planerar att dra in 60 miljoner kronor inför noteringen. Pengarna ska bland annat gå till studier för att hitta rätt dos och till att registrera produkten i Europa och USA.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.