Jan Carendi: ”Jag har tio år kvar på Skandia”

”Jag är absolut inte på väg att trappa ner. Jag har varit trettio år i Skandia och jag har tio år kvar i kroppen.” Det säger Skandias starke andreman Jan Carendi till Ekonomi24 och avfärdar därmed de spekulationer som gjort gällande att han var på väg att sluta..

När Skandias VD Lars-Eric Petersson i våras vann maktkampen om herraväldet i Skandia och tog över ansvaret för Skandias huvudmarknader USA, England och Sverige var det många som befarade att Jan Carendi var på väg ut. Därmed skulle också tillväxtsagan Skandia vara på väg mot sitt slut. Jan Carendi är dock lika full av framtidstro och optimism som tidigare.

Däremot är han öppet besviken på att han tvingades lämna USA, England och Sverige, tre marknader som han på fjorton år byggt upp från grunden och som i dag står för lejonparten av Skandias verksamhet. I halvårsrapporten redovisade Skandias sparrörelse en försäljning på 110 miljarder kronor. Rörelseresultatet hamnade på 3,9 miljarder kronor. Jan Carendi säger att han kan American Skandia bättre än Lars-Eric Peterson som mest ”avvecklat”. ”Klart jag skulle ha klarat av att ta hand om USA, England och Sverige också. Men det var styrelsen som valde att lägga upp ledningen av Skandia på det här sättet. Som entreprenör och byggare gillar jag att utveckla både gammalt och nytt. Det är ingen skillnad. För mig finns det inga mogna bolag, det finns bara trötta chefer.”

Framöver ska Jan Carendi istället koncentrera sig på Skandias nya tillväxtmarknader i Europa och Asien. Här ska han återupprepa framgångsreceptet att förmedla fond-och sparandeprodukter på den snabbt växande marknaden för långsiktigt sparande. Därtill behåller Jan Carendi ansvaret för produkt-och teknikutveckling liksom den för Skandia viktiga kundrelationen till försäkringsmäklarna. Aktiemarknadens förväntningar är stora. Med ett marknadsvärde på 200 miljarder kronor värderas Skandia som en verklig tillväxtaktie, och det är tydligt att en stor del av de förväntningarna fortfarande ligger på Carendis bord. Själv är han också storaktieägare med ungefär 150 000 Skandiaaktier.

Efter fyra månader med fallande försäljning av fondförsäkringar och fondsparande vände det uppåt igen i augusti. Vågar du spå ett trendbrott?

”När teknikaktierna föll tillbaka i våras så sjönk inflödena till de amerikanska fonderna och då är det naturligt att det även påverkade Skandias försäljning. Men en korrektion är även i detta avseende ett bra köptillfälle. Det är vad vi ser nu. Jag har lett American Skandia igenom två korrektioner, 1994 och 1997, och vid båda tillfällen ökade vi marknadsandelarna. Jag tror att vi gör det den här gången också.”

Även om tillväxten är stark så ökar konkurrensen. Det brukar leda till pressade marginaler. ”Hittills har vi inte sett något av det. Vi har så mycket kvar att göra både på intäkts-och kostnadssidan. Det handlar om allt från ökad distributionskraft och breddat produktutbud till förbättrat kundstöd. Det är högst rimligt att Skandia istället lyckas höja resultatmarginalen ytterligare framöver.”

Den kommande pensionsreformen på den tyska marknaden har höjt förväntningarna på att den tyska sparmarknaden. Men är det verkligen realistiskt att tro att Tyskland kan bli lika stort som England? ”Jag är väldigt optimistisk Den tyska sparmarknaden har vuxit med åtta procent per år de senaste fem åren. Försäljningen av unit linked-försäkringar har vuxit med 35 procent per år under samma period. Får vi dessutom skjuts av pensionsreformen är jag övertygad om att Tyskland blir lika stort som England.”

I våras var du optimistisk när det gällde Kina men sedan blev det tyst. Vad gick snett? ”Kineserna har sin hackordning när det gäller att dela ut licenser och först skulle tydligen de stora länderna Tyskland och Frankrike få sina tillstånd. Vi svenskar har bara att vänta på vår tur.”

Jan Carendi är besviken på att Skandia blev utan licens i år. Men så tillägger han snabbt att det egentligen nog inte gör så mycket. Skandia vill ändå starta ett renodlat distributionsbolag för fonder och försäkrinsgprodukter som ägs till hundra procent av Skandia. Den kinesiska modellen med ett bolag som både samägs med en lokal partner och dessutom säljer fondförsäkringar direkt till privatpersoner och förvaltar fonder är inte intressant.

”Kineserna börjar förstå vad vi vill göra, även om det tar lite tid.”

I oktober ska han ta emot en delegation från den kinesiska Finansinspektionen på Skandia.

Jan Carendi kommer att ha ett kontor i England för att bevaka alla nya marknader. I Sverige blir han några dagar i månaden. Men hemvisten förblir i USA där han ska vara en vecka varje månad.

”American Skandia är fortfarande en av de mest intressanta smältdeglarna för allt vad vi håller på med. Jag har två personer i USA som har koll på vad som händer på den amerikanska marknaden och sätter det på en internetsida som alla kan läsa. Dessutom sitter jag kvar som chef för American Skandia Trust, Skandias stora clearingcentral för alla sparpengarna. Och det är det som är embryot till de globala satsningarna.”

På Jan Carendis nya ansvarsbord ligger också Skandia Ventures. Med en halv miljard kronor att spendera per år hoppar Skandia därmed på trenden att stödja nystartade bolag. Arbetsfältet är globalt.

”Vi ska investera i ett femtontal bolag per år och jag räknar med att åtminstone två investeringar kommer att misslyckas.”

Själv ska han vara ordförande i Skandia Ventures, VD blir Anders Söderström som arbetar i Skandia idag.

Projekten ska ha någonting med Skandias verksamhetsområde att göra i vid bemärkelse. Meningen är att Skandia ska gå in som samarbetspartner med en ägarandel på cirka 20 procent. Efter några år blir det börsnoteringar, avyttringar eller så köper Skandia själv bolaget.

”Kanske hoppar vi på en trend, men det är nödvändigt. Jag har varit intraprenör hela mitt liv. Jag räknade med att Skandia gav mig de resurser som jag behövde för att utvecklas. Det gick i en tid då bolag, som Skandia, satsade på allt möjligt för att sprida riskerna. Men ingen gillar ju konglomerat längre. Idag ser Skandia helt anorlunda ut. Idag är vi helt specialiserade, som man måste vara för att bli bäst på sin verksamhet. Men då måste vi samtidigt bege oss utanför Skandia för att ta reda på vart kunskapen finns.”

Jan Carendi har ytterligare tre ansvarsområden:

1. Existerande bolag. ”Jag behåller ordförandeskapet i Skandia Liv, det svenska fondbolaget som har en fantastiskt dynamisk ledning. Samtidigt ska jag stödja utvecklingen i bolagen i Tyskland, Schweiz, Österrike, Spanein, Italien, och Japan”. Mest tid kommer att gå åt till Tyskland och Spanien samt i viss mån Japan.

2. Nya bolag i Kanada, Kina, Argentina, Frankrike, Polen och Australien.

3. samt , Skandia Innovation. Här finns bland annat en nyutvecklad internetplattform för sälj-och rådgivningsstöd till Skandias kunder, alla fristående mäklare som säljer Skandias fondprodukter. Det är här, på det tekniska planet, som Skandia hittills skördat en stor del av sina framgångar hos kunderna. Och Jan Carendi tänker se till att Skandia fortsätter att bygga vidare på kundrelationen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight