Jan Emanuel: Kommunerna kan köpa SBB:s fastigheter för halva priset

Entreprenören Jan Emanuel gillar inte fastighetsbolaget SBB:s affärsidé och tycker att Vänsterpartiets förslag har en poäng, även om de är "ekonomiska analfabeter". Själv trejdar han i SBB just nu för att få en extra slant att tanka båten för.
Jan Emanuel: Kommunerna kan köpa SBB:s fastigheter för halva priset - Jan Emanuel
Entreprenören Jan Emanuel och hunden Fidel. Foto: Åsa Swee

”Det är superdåligt för kommunerna att allmännyttiga fastigheter hamnat i en privat kapitalists händer. Det är klart att det är bättre om kommunerna äger dem. Hela affärsupplägget i SBB går ju ut på att säljaren är en idiot, en ekonomisk analfabet. Och det känner ju Ilija Batljan till”, säger entreprenören Jan Emanuel.

Vänsterpartiets nya förslag om statlig förköpsrätt på SBB:s samhällsnyttiga fastigheter, ställer han sig därmed till viss del bakom:

”Men det behöver inte vara staten. Det är ju bättre att kommunerna köper tillbaka sina egna fastigheter, men till en väldigt rabatterad peng. 50% rabatt på ursprungspriset vore sunt ur kommunernas perspektiv och det skulle ändå vara en räddning för SBB för att man skulle kunna få en hyfsad likviditet igen. Utifrån aktiens värde nu, den gick ner under fem kronor idag, så tycker jag att det är en ganska sund balans i det”, säger han och fortsätter:

”En bra idé av vänstern i grunden, men som sagt, de om några är ju ekonomiska analfabeter, så de tänker att de ska köpas tillbaka till samma pris.”

TREJDAR FÖR TANKNING

Börspodden avslöjade nyligen att Jan Emanuel själv tagit position i SBB nu i nedgången, vilket han bekräftar.

”Jag köper på fem kronor och säljer på sex. Jag köpte mer så sent som i morse, men det är en kortsiktig trade. En extra dagspeng på en hundring eller två för att tanka båten. Hur fan visste du om det förresten?” undrar han.

Strax därpå inser han att han nämnt det för ”en kille i omklädningsrummet på gymmet som nog har en podd”.

Var det den korta eller den långa?

”Det var nog den korta i så fall.”

Läs också: Så ska du tänka med SBB, Investor och alla folkaktierna

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.