Kallstart för Jiway
Jan Aronsson, ansvarig för aktiehandel på Handelsbankens internetbank avvaktar utvecklingen och kommer inte erbjuda handelsbankens kunder att handla utländska aktier on-line.
Han menar att Jiways koncept med allt i ett (depå, clearing- och settlement) passar bättre för oberoende internetmäklare utan existerande depåstruktur i utlandet. Framför allt vill bankerna ha en genomgående depåstruktur och inte en speciell depåstruktur för internethandeln och en för övriga aktieaffärer i utlandet.
”Jiways koncept passar inte speciellt bra för banker”, säger Jan Aronsson. ”Ska du använda Jiway krävs det en depåhantering som inte rimmar väl med Handelsbankens depåbanker i utlandet. Jiways prissättning gör det inte lönsamt att handla via Jiway och sedan flytta över pengarna till depån i t ex Commerzbank”, säger han.
Jan Aronsson tror inte att den gränsöverskridande handeln blir speciellt omfattande för att aktiehandel är väldigt lokal.
”Fransmän köper franska aktier plus kanske lite Nasdaq. Tyskar köper tyska aktier plus kanske lite Nasdaq. Man kan fråga sig varför kunderna ska handla utländska aktier. Det betyder ett större risktagande.”
SEB:s internetbank har också valt att satsa på andra produkter än utländska aktier via Jiway.
”Nej, vi vill ha en komplett svensk marknad först och vi är inte helt kompletta med instrument från SAX-systemet. T ex går det inte att handla warrants. Om man nu har begränsade resurser så måsta man välja”, säger Svante Nyström på SEB och skulle bli förvånad om man inför Jiway inom ett år. Inte heller Föreningssparbankens internetmäklare Nettrade släpper idag på någon handel i utländska aktier via Jiway. Enligt Johan Karlsson som ansvarar för IT- och produktutveckling på Nettrade finns ett intentionsavtal med Jiway. Ändå är det inte säkert att det blir Jiway till slut. Swedebank, som ansvarar för hela Föreningssparbankens aktiehandel, håller på att staka ut strategin för den utländska aktiehandeln. Och ett antal frågor är fortfarande olösta.
Även bland de oberoende internetmäklarna är intresset lågt och de flesta avvaktar utvecklingen. Hq.se blev en av de större oberoende nätmäklarna efter köpet av Aktiespar fondkommission. Hq.se är inte med från start. ”Vi håller på med en stor sammanslagning. Den ska vi få ihop först”, säger tradingchefen Henrik Källén.
Även Avanza har inte upplevt något större sug från kunderna. ”Några har anmält intresse men internationell handel är inte en stor sak. Gränsöverskridande handel är överdrivet. Aktiehandel är väldigt lokalt.”, säger Claes Hemberg bolagets informationsdirektör. ”Vi har prioriterat ned Jiway. Våra kunder ropar efter fonder istället.”
Teletrade kommer inte heller att släppa på någon handel via Jiway idag men kommer att göra det snart. ”Vi är positiva till Jiway”, säger Mast Sjölin vice VD på Teletrade. ”Jag tycker inte vi är 100 procent färdigtestade. Vi vill ha en helautomatisk handel innan vi kör igång.”
Teletrade har inte satt något pris. ”Men 85 med något framför är ett populärt pris hos oss. Amerikanska aktier kostar 185 kronor för en order.” Teletrade erbjuder redan handel i amerikanska aktier och kunderna gör 50-100 affärer på en kväll. Handeln i Svenska aktier kommer fortfarande att gå över SAX-systemet. ”Jiway är dyrare än börsen. Med ett courtage på 85 kronor blir det svårt att tjäna några pengar”, säger Mats Sjölin.
Nordnet är en av få internetmäklare som släpper på handeln idag. Men bara via telefon. ”Vi är inte riktigt klara via nätet ännu. Men inom två veckor ska det gå att handla via nätet”, säger Ulrika Almerfors, marknadschef på Nordnet. ”Det blir en smygstart. Vi får se vad det resulterar i. Vi kommer att gå ut mot våra befintliga kunder.” Minimicourtage blir 150 kronor och sedan rörliga 0,12 procent av affären. När handeln via nätet drar igång blir priset lägre.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.