Kerstin af Jochnick: Det går enligt plan

Penningpolitiken har bidragit till en god BNP-tillväxt och en sjunkande arbetslöshet. Den svenska konjunkturen är stark och inflationen stiger.

Det konkluderar förste vice riksbankschef Kerstin af Jochnick på fredagen enligt ett förskrivet tal med titeln ”Det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik”.

”Ekonomin har utvecklat sig i linje med våra prognoser vid det penningpolitiska mötet i juli. Inflationen stiger tack vare den tidigare försvagningen av kronan och i takt med att konjunkturen blir allt starkare”, säger ledamoten, som dock konstaterar att det krävs att konjunkturen förblir stark för att inflationsuppgången ska fortsätta.

”Den politiska osäkerheten efter den brittiska folkomröstningen finns kvar. Vi räknar visserligen med att effekterna för Sverige blir begränsade, men det finns ändå en risk för att den ekonomiska utvecklingen ska bli sämre”, fortsätter hon.

Kerstin af Jochnick säger vidare att hushållens skulder riskerar att hota den långsiktigt hållbara utvecklingen för svensk ekonomi och att det därför är viktigt att komma åt orsakerna till skulduppbyggnaden genom riktade åtgärder inom flera politikområden.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco