KI: Det behövs större skattehöjningar

Sveriges finansminister Anders Borg höjer skatterna med 25 miljarder kronor men det saknas cirka 100 miljarder kronor till överskottsmålet. Det hävdar Konjunkturinstitutets prognoschef Jesper Hansson, enligt Dagens Industri.

I konjunkturprognosen som Anders Borg presenterade på Harpsund i lördags ska det finansiella sparandet landa på 1 procent av BNP 2018.

I den senaste konjunkturprognosen räknade KI med att det skulle krävas ytterligare 120 miljarder kronor i skattehöjningar eller utgiftsminskningar per år för att överskottsmålet ska kunna nås.

På onsdag presenterar Konjunkturinstitutet en ny konjunkturprognos där behovet av skattehöjningar kommer att ligga omkring 100 miljarder kronor, enligt Hansson.

Orsaken till att det fattas så stora belopp i prognosen är bland annat att Finansdepartementet i sina prognoser har en alltför optimistisk syn på hur snabbt svensk ekonomi kan växa, enligt Konjunkturinstitutet.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.