Kinesiska inköpschefer oväntat positiva

Trots att det kinesiska inköpschefsindexet över industrin kom in starkare än väntat inledde det asiatiska börserna blandat på årets första handelsdag. Börshandeln i kinesiska fastighetskonglomeratet Evergrande stoppades i väntan på ny information från bolaget.
Kinesiska inköpschefer oväntat positiva - kina-fabrik-tt-900
Ökad handelsoro kan leda till att bolag i Europa och USA flyttar hem produktion från Asien, vilket kan pressa priser uppåt. På bilden Ericssonfabriken i Nanjing i Kina. Foto: TT

Handeln i det omtalade fastighetskonglomeratet Evergrande stoppades i väntan på ny information från bolaget. Evergrande har skulder på över 300 miljarder dollar och i tisdags föregående vecka missade bolaget räntebetalningar på vissa obligationer.

Börserna i Asien visade annars en blandad utveckling på måndagen. Många av börserna i regionen håller helgstängt, där ibland börserna i Japan och fastlands-Kina.

Under morgonen har det kommit flera makrosiffror från Asien.

Kinas officiella inköpschefsindex för industrin ökade oväntat till 50,3 i december, från 50,1. Marknaden hade enligt Bloomberg väntat en minskning till 50,0. Även indexet för tjänsteindustrin steg oväntat till 52,7 från 52,3, att jämföra med förväntningarna vid 52,0. 

Sydkorea, Malaysia och såg alla stigande inköpschefsindex för industrin medan det föll i Indien. I alla tre fall så ligger siffran över 50, vilket indikerar expansion.

Singapores bruttonationalprodukt, BNP, ökade mer än väntat till 5,9 procent i årstakt i fjärde kvartalet, väntat var en ökning med 5,1. I tredje kvartalet var takten 7,1 procent.

Vad gäller New York-börsen så backade den något på nyårsafton och byggde därmed på de små nedgångar som sågs på torsdagen. 2021 års facit för S&P500 och Nasdaq composite blev uppgångar med 26,9 respektive 21,4 procent.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco