Kinnevik-arvingen kräver förändringar: ”Måste göras något drastiskt”

Kinneviks aktie har haft en katastrofal utveckling senaste åren. Kinnevik-arvingen Johan Klingspor är tydlig med att han vill se nya ansikten i ledningen: "Det behövs en drastisk förändring", säger han till Afv.
✔ Analytikern: "Det behövs exits"
✔ Georgi Ganev: "Bevisbördan faller på mig"
Kinnevik-arvingen kräver förändringar: ”Måste göras något drastiskt” - klingspor ganev kinnevik
Kinnevik-arvingen Johan Klingspor kräver ändringar i bolagets ledning. Foto: TT/Afv

Pressade investmentbolaget Kinnevik ville förklara värdet av sin portfölj och hade bjudit in flera av sina kärnbolag för att tillsammans genomföra en charmoffensiv på kapitalmarknadsdagen.

Innan insläpp pratade aktieägare om att det var upp till bevis. Från scen sa VD Georgi Ganev och CFO Samuel Sjöström att man lärt sig av misstagen, men att man inte kan få hög avkastning om man inte tar hög risk. Portföljbolag som vårdbolaget Spring Health och mjukvarubolaget Mews förklarade affärsmodeller och potentiella marknader. Men analytiker och ägare ställer sig fortfarande frågan: Hur ska värdet räknas på?

Johan Klingspor har tidigare uttryckt kritik mot en del av de investeringar som Kinnevik gjort. Han har 1,24% av rösterna i Kinnevik och är en del av grundarfamiljen. Tillsammans företräder släkten Klingspor 2,3% av kapitalet och nästan 10% av rösterna i investmentbolaget. Johan Klingspor är glad att kapitalmarknadsdagen hölls men tycker mycket behöver göras.

“Mina invändningar är fortfarande att det är många bolag i portföljen och det är mycket att bevisa innan vi har kommit på rätt sida opinionsmässigt. Det är ett förtroende som har onekligen naggats hårt i kanten”, säger Johan Klingspor till Affärsvärlden.

Danske Banks analytiker Oskar Lindström tycker inte att kapitalmarknadsdagens charmoffensiv lyckades visa hur Kinnevik ska skapa värde för ägarna.

“Det som skulle kunna få marknaden att stänga NAV-gapet substantiellt är exits. Men Kinnevik säger själva idag att de inte kommer göra det i sina bra bolag kommande tolv månaderna. I den mån det blir en exit är det från sämre innehav och därmed känns det inte som att det kommer dra iväg”, säger Oskar Lindström som har en behåll-rekommendation på aktien.

STORÄGAREN: BEHÖVS FÖRÄNDRING

Johan Klingspor tycker att bolaget ska fokusera på portföljförvaltning i närtid och inte vara för djärva i nya investeringar.

“Nu måste Kinnevik fortsätta på den inslagna banan att visa oss aktieägare och analytiker att investeringarna de gör inte bara är föremål för nerskrivningar. Utan att det även är spännande och intressanta bolag med en bra framtid och en bra utveckling. Det måste de absolut bygga vidare på”, säger Johan Klingspor.

Samtidigt är han tydlig i att det behövs en förändring.

“Om man har ett fotbollslag som det går dåligt för så ryker ju förr för senare tränaren om det går dåligt för laget. Det behövs en förändring, om inte nu, så inom en inte alltför avlägsen framtid för att verkligen kunna göra skillnad.”

Tänker du då på VD, ordförande eller någon annan?
“Jag skulle säga att jag inte tänker på någon specifik idé på det sättet. Men jag kan ju säga att om man ska återskapa det förtroendet, vilket jag ju innerligt hoppas på, så tror jag tyvärr att man måste göra något hyggligt drastiskt.”

Vad skulle vara tillräckligt drastiskt för att återskapa förtroendet?

“Att se över styrelse och VD så att nya krafter kan komma in”.

“BEVISBÖRDAN FALLER PÅ MIG”

VD Georgi Ganev är väl medveten om marknadens skepsis till portföljen och att bolaget inte lyckats i sin kommunikation. På frågan om han känner att han har aktieägarnas förtroende svarar han:

“Ja, så länge jag har aktieägarnas förtroende är jag supermotiverad att vara på Kinnevik. Vi har gjort en fantastisk omställning de senaste snart sju åren och stöpt om hela vår portfölj.”

Och det har gjorts under tider av pandemi, geopolitisk oro och högräntemiljö.

“Det har varit utmanande för oss att påvisa värdet vi har skapat i den nya portföljen. Men allt annat lika så har vi delat ut 88 miljarder under de senaste sju åren vilket är bland topp fem av bolagen på Stockholmsbörsen”, säger Georgi Ganev som menar att investmentbolaget gett sig själva bra förutsättningar för framtiden med sin starka kassa.

“Men det är sagt, självklart så faller mycket av bevisbördan på mig och på teamet att nu kunna visa på tillväxt i vår substansvärde”, säger Georgi Ganev till Affärsvärlden.

Trots dagens presentationer och Kinneviks önskan att vara mer transparenta tycker Oskar Lindström fortfarande att Kinneviks portfölj är svår att räkna på.

“Vi kan inte göra självständiga värderingar av portföljbolagen. Vi får lite smulor här och var. Det är bra men det räcker inte för att visa att kunna göra den typen av självständiga värderingar. Då är det väldigt svårt att se bort från den negativa utvecklingen.”

DRAR SIG UR FOKUSSEKTORER

För ett år sen la Kinnevik sin nya strategi. Idag meddelade bolaget att man drar sig ur två av fem fokussektorer, “platform & marketsplaces” samt “financial services”. Där finns bolag som matleveransbolaget Oda, Instabee och bankutmanaren Lunar. Nu ska investmentbolaget lägga energin på “health & bio”, “software” och “climate tech”. De tre områdena står för 76 % av portföljvärdet. VD Georgi Ganev tror att kärninnehaven är det som kommer göra att marknaden på sikt ser värdet i Kinnevik igen.

“Vi har fem kärninnehav som står för drygt hälften av vårt portföljvärde redan idag. Det är ju bolag som alla har nått en skala. Sammanlagt så genererar de en miljard dollar, över 10 miljarder kronor, i bruttovinst. De här bolagen har fortfarande en väldigt hög tillväxttakt och de kommer att kunna visa på lönsamhet som grupp redan nästa år”, säger Georgi Ganev till Affärsvärlden.

AKTIEÅTERKÖP

Investmentbolaget öppnar upp för att man kan göra aktieåterköp. Men åsikterna går isär huruvida det är rätt sak att göra.

“Köp tillbaka aktier nu och sälj dem när värderingen ser bättre ut. Buy low, sell high. Det borde man göra om man är ett investmentbolag. Det förändrar kapitalstrukturen i bolaget, även om det inte förbättrar portföljen”, säger Danske Banks Oskar Lindström.

Johan Klingspor håller med om att återköp kan vara bra, men inte i det här läget.

“I det här läget är det bättre att i så fall lägga pengarna i bolagen. Det lyfter Kinnevik på flera sätt. Du tillför inte nya pengar, men du tillför pengar i något som förhoppningsvis ska växa ännu snabbare än själva mamman gör.”

Även Christina Stenbeck var på plats i Eric Ericssonhallen, en gammal kyrka som numera agerar konferens- och festlokal. Familjerna Stenbeck och Klingspor har tillsammans tillräckligt med röster för att kontrollera bolaget och de ledande personerna. Kanske var det just det som diskuterades när de stod och åt lunch tillsammans under kapitalmarknadsdagen.

Läs också: Afv:s analys av Kinnevik: Nya miljarder på vift

Läs också: SEB:s analytiker: Kinnevik bör byta ut VD:n och Harald Mix

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF