Kinnevik säljer Tele2 till fransk telekomjätte

Kinnevik säljer hela sitt aktieinnehav i Tele2 till Freya Investissement för totalt 13 miljarder kronor. Miljardförsäljningen kommer bara en dryg månad efter Afv:s avslöjande om att investmentbolaget öppnat för att sälja kronjuvelen. Både Kinnevik och Tele2 lyfter cirka 8% på beskedet.
Kinnevik säljer Tele2 till fransk telekomjätte - ganev-afv-tele2
Kinneviks VD Georgi Ganev. I januari öppnade hans ordförande James Anderson för att sälja Tele2. Foto: TT/Afv

Det var den 10 januari som Kinneviks ordförande, James Anderson, i en intervju med Affärsvärlden öppnade för att sälja Tele2. Han sa att en försäljning vore logisk.

”Det skulle stötta den strategi som kom till år innan jag gick med, att bli ett bolag som fullt ut äger tillväxtbolag”, sa Anderson.

Uttalandena sände en chockvåg, som fick Kinneviks aktie att rusa och Tele2:s att falla.

Nu gör Kinnevik verklighet av försäljningen när de säljer hela sitt aktieinnehav i Tele2 för 13 mdr kr till Freya Investissement.

Bolaget kontrolleras gemensamt av franska telekomjätten Iliad och Xavier Niels NJJ Holding, skriver Kinnevik i ett pressmeddelande. Xavier Niel är ordförande och grundare av Iliad och storägare i Millicom.

20,7 miljoner A-aktier och 116,9 miljoner B-aktier aktier i Tele2 säljs för 101 kronor per A-aktie och 93 kronor per B-aktie. Det är en premie på 13% mot fredagens stängningskurs för B-aktien.

Transaktionen kommer att genomföras i tre steg. I det första steget kommer Freya Investissement att förvärva 31,3 miljoner B-aktier i Tele2. Efter genomförandet av detta första steg innehar Freya Investissement 4,5% av aktierna och 3,5% av rösterna i Tele2.

I steg två kommer Freya Investissement att förvärva 14,2 miljoner A-aktier och 85,5 miljoner B-aktier i Tele2 efter att man fått ett godkännande för affären i Sverige, Lettland och Litauen. Det beslutet väntas erhållas under det andra kvartalet.

I det tredje steget avser man att stämpla om röststarka A-aktier till B-aktier.

”Efter genomförandet av transaktionen kommer Kinnevik att ha en mycket stark nettokassa. Vi kommer förvalta detta kapital med tålamod och fokus för att ytterligare tydliggöra vår equity story och skapa värde för våra aktieägare. Vi kommer fortsätta jobba på vår prioritering att koncentrera vår portfölj mot dess mest lovande och motståndskraftiga innehav, och samtidigt se över vår kapitalstruktur i samråd med större aktieägare”, säger Kinneviks VD Georgi Ganev i en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets