Klarna förvärvar Pricerunner – Creades säljer hela sitt innehav

Investmentbolaget Creades har ingått avtal om att sälja hela sitt innehav i Pricerunner. Aktierna köps av Klarna som förvärvar samtliga aktier i Pricerunner för totalt 9,2 miljarder kronor. Enligt uppgifter till Di finns det även en tilläggsköpeskilling i affären.
Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski
Klarnas grundare och vd, Sebastian Siemiatkowski Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Creades skriver i ett pressmeddelande att försäljningslikviden efter avdrag för transaktionskostnader preliminärt uppgår till 1 059 miljoner kronor. Summan erläggs till 40% kontant och till 60% i Klarna-aktier. Det innebär att Creades efteråt äger 42 846 aktier i Klarna värda 634 miljoner kronor.

Avtalet innebär att värdet på Creades innehav i Pricerunner ökat med 228 miljoner kronor jämfört med den tidigare värderingen per den sista september i år. Creades köpte 12% av Pricerunner i våras för 170 miljoner.

”Investeringen i Pricerunner blev ovanligt kort för att vara en Creadesinvestering, men samtidigt en av de bästa i företagets historia med en reavinst om SEK 689 mn sedan den ursprungliga investeringen i april i år”, säger Creades VD John Hedberg.

Klarnas förvärv av Pricerunner är villkorad av regulatoriska godkännanden.

”Förvärvet kommer att stärka vår bank-, kort- och betaltjänst och stötta ett konkurrenskraftigt globalt landskap. Det cementerar även ytterligare att Klarna inte kommer att vara en marknadsplats, men ett konkurrenskraftigt alternativ för detaljhandelspartners vs Amazon, Google och Facebook”, skriver Klarna i ett separat pressmeddelande.

Säljare i affären är förutom Creades även Karl-Johan Persson, Eequity och Nicklas Storåkers.

Pricerunner har idag också utsett Mikael Lindahl till ny VD. Han har arbetat i företaget i drygt fem år och senast i rollen som Head of Growth. Nicklas Storåkers slutar som VD men kvarstår i en rådgivande roll under sex månader. Pricerunner har idag verksamhet i Sverige, Danmark, Norge och Storbritannien och planen är nu att expandera till fler länder tillsammans med Klarna.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.