Klirr i den moderna kassamaskinen

Mobilbetalbolaget Izettle har på mindre än fem år ökat sin omsättning med tiotusentals procent och nått en värdering på drygt 4 miljarder kronor. Det gör bolaget till årets vinnare i Sweden Technology Fast 50. – Det är supersmickrande förstås, säger bolagets vd och medgrundare Jacob de Geer.

Svenska Izettle växer så det knakar. Under fjolåret nästan trefaldigades omsättningen till 190 miljoner kronor, från 77 miljoner året innan. Det gör kortbetalningsbolaget till årets snabbast växande teknikföretag i Sverige.

– Våra tre primära fokusområden är tillväxt, tillväxt och tillväxt så det här visar väl att vi är på rimligt god väg, säger Jacob de Geer.

Jacob de Geer grundade Izettle tillsammans med Magnus Nilsson 2010. Fast egentligen var det de Geers fru som sådde fröet till det Stockholmsbaserade kortbetalningsbolaget. Hon hade svårt att ta betalt av sina kunder när hennes bolag ställde ut på mässor runt om i Sverige. Kunderna hade oftast inga kontanter och hon tog inte emot kort på grund av att de höga avgifterna för en kortterminal.

– Vi trodde att det redan fanns en lösning på problemet men det gjorde det inte. Det ledde till att jag och Magnus Nilsson drog i gång Izettle, säger Jacob de Geer.

Izettles produkt är helt enkelt en liten billig kortterminal som kan anslutas via mobilen eller internet och som därmed ger småföretagare, utställare och tillfälliga försäljare möjlighet att ta betalt med kort.

Fem år senare har it-bolaget etablerat sig på tolv marknader i Europa och är på god väg att bli en så kallad enhörning, alltså ett tillväxtbolag med en värdering över 1 miljard dollar. Jacob de Geer äger själv drygt tio procent av bolaget.

Men Izettle dras fortfarande med förluster och rörelseresultatet slutade på minus 228 miljoner kronor i fjol, mot -166 miljoner året innan.

– Vi vill vara i en position där vi är herrar över vårt eget öde. Väljer vi att slå av på tillväxten så ska bolaget kunna bära sig själv.

Anledningen till att Izettle investerar i tillväxt i stället för att visa vinst är enligt Jacob de Geer att marknaden är så otroligt stor, konkurrensen liten och att det finns tecken på stora möjligheter att tjäna pengar på terminalkunderna på sikt

– Vi växer kraftigt på bekostnad av lönsamhet för att kunna se ännu högre vinstsiffror framöver.

Vilka är riskerna med att växa så fort?

– Det är att man tappar fokus och att verksamheten blir för spretig. Den andra utmaningen är att anställa rätt folk och inte nöja sig med näst bästa människa som i sin tur tar in den näst bästa. Då sitter man till sist där med ett gäng medelmåttor.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight