Kommentar: Dålig timing att blotta schism i OM:s ledning

Börschefen Carl-Johan Högboms avgång är inte så odramatisk som bolaget vill göra gällande. I själva verket har klyftan mellan Högbom och den övriga OM-ledningen vuxit istället för krympt under de två år som gått. Den blottade schismen är en i raden av negativa nyheter kting OM den senaste tiden.

Betydelsen av förlusten av Carl-Johan Högbom är mångfacetterad. Å ena sidan beskrivs börschefen som kompetent, å andra sidan har saknat den gamle börschefen Bengt Rydéns pondus och massmediala framtoning.

Klart är att skillnaden mellan Carl-Johan Högbom och den övriga OM-ledningen vuxit istället för krympt under de två år som gått. Carl-Johan Högbom har stundtals beskrivits som omodern i sin relation till kunderna, medlemsföretagen. Problematiken blev synlig under höstens offentliga bråk mellan medlemsföretagen och börschefen med anledning av de återkommande haverierna av Stockholmsbörsens handelssystem. Därtill sägs han inte riktigt hanterat medlemsföretagens kritik mot börsen planer att förlänga öppetiderna för handeln till klockan 22.00, en fråga som drivits hårt av OM-ledningen.

Investerarna tog emot beskedet genom att handla ned OM-aktien med 5 procent under måndagen. Det negativa nyhetsflödet från OM har nu sänkt aktien med 43 procent sedan toppnoteringen på 495 kronor strax efter att OM lade sitt bud på Londonbörsen.

Till nedgången under måndagen bidrog även att Jiways VD, Per Swensson under helgen sa till Finanstidningen att han inte visste var Jiways målsättning om att ta hälften av marknaden för privatpersoners onlinehandel över gränserna kommit ifrån. Därmed sade han indirekt att målet, som kommunicerades när Jiway presenterades förra våren, inte gäller längre.

Det blir en delikat balansakt för OMs VD Per E Larsson när han nu ska presentera en ny VD. Risken är att Stockholmsbörsens självständighet måste förstärkas för att locka rätt person, samtidigt som det är tveksamt om det är vad OM-ledningen eftersträvar. I styrelsen för Stockholmsbörsen sitter aktörer på aktiemarknaden som Per-Anders Ovin, Enskilda, Kjell Ormegard, Handelsbanken och Matti Kinnunen, Carnegie. I styrelsen sitter även Bengt Rydén, Marcus Storch och Ingvar Petersson.

Ny VD ska enligt uppgift till Ekonomi24 hämtas från kapitalmarkaden och vara känd sedan tidigare. Tre personer som skulle passa in på den beskrivningen är exempelvis Matti Kinnunen själv, Lars-Linder Aronsson, tidigare VD för Enskilda Securities och erfarenhet från styrelsearbete i Stockholmsbörsen, eller Kerstin Hessius, medlem av Riksbankens direktion och tidigare VD på penningmarknaden Transferator.

För OM som eget börsbolag är det lätt att tona ner betydelsen av Carl-Johan Högboms avgång. Aktiehandeln på Stockholmsbörsen står för en liten del av OM:s marknadsvärde som börsbolag. Intäkterna från börshandeln utgör cirka hälften av omsättningen i affärsområdet Transactions och en fjärdedel av hela OM:s omsättning. Av Transactions vinst står aktiehandeln för en mindre del av vinsten då marginalerna på optioner och andra derivatprodukter är högre.

Därmed inte sagt att utvecklingen för Stockholmsbörsen är oviktig. Stockholmsbörsen och aktiehandeln är själva lokomotiv för hela OM. Bolagets strategi bygger på att erbjuda hela kedjan av aktiehandel, derivathandel, handlarsystem, back-officesystem. Dessutom är aktiehandeln på Stockholmsbörsen OM:s främsta reklampelare för införsäljning av börssystem till andra aktiemarknader. Därför var Londonbörsen ett så attraktivt byte. Och därför kom de tekniska problemen så olyckligt för OM mitt i budgivningen på Londonbörsen.

Som ett av Stockholmsbörsens hetaste tillväxtbolag i klass med Securitas, HM och Ericsson, har OM nu levererat alltför många dåliga nyheter. Det viktiga är ju att tillväxtbolag håller sig på spåret och inte de absoluta värderingarna. Tills några positiva nyheter från OM når aktiemarknaden lär aktien få svårt att stiga.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.