Kommentar: Ny maktduo i näringslivet
Handelsbankens avgående ordförande Tom Hedelius, född 1939, behåller samtidigt samtliga nuvarande uppdrag och får därmed en mycket stark roll när han kliver upp som ordförande i Industrivärden 2002.
Arne Mårtensson, född 1951, tar över ansvaret för Handelsbankens stiftelser och Oktogen. Det är hjälp av dess som Handelsbanksfären ytterst utövar sin makt.
“Ordförandeskapet innebär ett direkt inflytande i personstiftelserna. Oktogonen har en egen styrelse men det normala är att vi samarbetar”,säger Arne Mårtensson som själv ser sig som ansvarig för Handelsbankens sammanlagda portfölj av aktier på cirka 50 miljarder kronor
Arne Mårtensson talar därmed öppet om vad den så kallade Handelsbanksfären är: en grupp tjänstemän, som via olika personalstiftelser och stiftelser knutna till banken, sfärbolag och stiftelser i deras personliga namn kontrollerar makten i både Handelsbanken och Industrivärden. I princip är de oavsättliga av andra än sig själva. Totalt handlar det om en aktieportfölj värd ungefär hundra miljarder kronor fördelat ungefär lika mellan bolagsgrupperna. Kärninnehaven är SCA, Ericsson, Holmen, Skanska, Sandvik och Volvo
Ordförandeposterna i Handelsbanken och Industrivärden för med sig styrelseuppdrag i de sex övriga sfärbolagen. Vilka personer som sitter på de stolarna har alltså stor betydelse för utvecklingen i dessa bolag. Skillnaden är exempelvis stor mellan hur Wallenbergs maktbolag Investor skött sina ägarbolag och hur Handelsbankssfären skött sina.
I egenskap av ordförande i Handelsbanken har Tom Hedelius agerat vice ordförande i Industrivärden och Ericsson. Därtill är han ledamot i SCA, Volvo och SAS. Tom Hedelius är också ordförande i B&B.
Med ordförandeskapet i Industrivärden följer flera engagemang. Bo Rydin är förutom ordförande i SCA även ordförande i Skanska samt ledamot i Graninge, Handelsbanken och SAS.
“Efter 25 år i banken får jag nu ett break på ett år, det kan vara skönt att få tid att gå igenom alla mina papper. Bo Rydin fyller 70 2002 och det är naturligt att han går då. Jag lämnar inga av mina övriga uppdrag”, säger Tom Hedelius, född 1939, till Ekonomi24 som också säger direkt nej på frågan om han har för avsikt att lämna uppdragen i Volvo och Ericsson 2002 då han blir ordförande i Industrivärden.
Arne Mårtensson säger till Ekonomi24 att han har utrymme för ytterligare ett styrelseuppdrag vid sidan av de fyra han nu har i Handelsbanken, Holmen, Sandvik och Vin&Sprit. Utan tunga uppdrag som Ericsson och Volvo ligger Skanska och SCA nära till hands.
Tom Hedelius har en inflytelserik ställning i de styrelser han sitter. Personkonstellationen mellan Tom Hedelius och Lars Ramqvist, ordförande i både Volvo och Ericsson, är både omskriven och tidvis hårt kritiserad. Volvo har som synes helt misslyckats med att få aktiemarknadens förtroende för satsningen på lastbilar. Scania-aktierna är fortfarande kvar i bolagets ägo.
Ansvaret för den misslyckade satsningen på mobiltelefonerna faller tungt på Ericssons styrelse. Som ytterst ansvariga för styrelsens arbete utpekas Tom Hedelius och Lars Ramqvist. Relationen till Ericsson andre storägare Wallenberg har tidvis varit dålig.
Hur relationen är mellan Arne Mårtensson och Lars Ramqvist är oklar. Claes Dahlbäck, ordförande i Vin&Sprit ska exempelvis vara mycket nöjd med Arne Mårtensson insatts som styrelseledamot i Vin&Sprit.
Det märkliga är varför det dröjer till 2002 för Tom Hedelius att ta över ordförandeskapet i Industrivärden. Det logiska hade varit att fullfölja rockarden redan till våren. I början av nästa år lämnar VD Clas Reuterskiöld över VD-posten till Anders Nyrén, nuvarande finansdirektör i Skanska (där Industrivärden är storägare).
Frågan blir också vem som ska ta över Bo Rydins övriga uppdrag när denne träder tillbaka från sin roll som ordförande i Industrivärden nästa år. En del av uppdragen kan komma att tas över av Sverker Martin-Löf, nuvarande Vd i SCA. Skogskoncernen har följt samma successionsmodell som Handelsbanken.
För över ett år sedan annonserades det att Sverker Martin-Löf skulle ta över ordförande-posten. Men sedan ändrades planerna. SCA står nu inför ett försenat VD-skifte där SCA:s vice VD Jan Åström, som nyligen rekryterades från VD-posten i Modo-Paper, pekas ut som ny VD efter Sverker-Martin Löf. När skiftet ska ske, och om Sverker Martin-Löf blir ordförande, är idag en öppen fråga.
Sverker Martin-Löf har precis som Arne Mårtensson lovordats utanför Industrivärdensfärens väggar. Exempelvis försökte han under sin korta tid som ordförande i Aga rensa upp efter flera år av dåligt styrelsearbete från sfärkollegorna. Dessvärre han Sverker Martin-Löf inte i mål innan försäljningen till tyska Linde blev ett faktum.
Det mest naturliga hade förstås varit att fullborda rockarden helt och hållet redan i år. Till saken hör att Clas Reuterskiöld lämnar över VD-posten i Industrivärden till Anders Nyrén, nuvarande finanschefen i Skanska, i början av nästa år.
Det går alltid att diskutera hur betydelsefullt det är vilka som sitter i styrelserna. Enskilda ledamöter utan ägarmakt kan kanske inte påverka skeenden så mycket. Ledamöter med ägarmakt – som tjänstemännen i Handelsbanken och Industrivärdens bolag – agerar dock med en helt annan tyngd. I viktiga frågor som avyttringar, bud, nedläggningar och omstruktureringar blir det till slut individer som får gå på sina egna känslor. Det gäller allt från att köpa aktier i Scania och omstrukturera SCA till att alltför länge fortsätta tillverkare mobiltelefoner i Ericsson istället för med en partner som kan konsumentprodukter.
Tjänstemännen i Handelsbanken och Industrivärden vil dock helst peka på en odramtisk bild av långvägare. Beskedet att Lars O Grönstedt, född 1954, blir ny VD och koncernchef i Handelsbanken efter stämman i vår kommer inte som en överraskning. Redan i september annonserade Arne Mårtensson i en tidningsintervju att det nog var dags att överväga succession efter tio år på VD-posten. Tom Hedelius satt också på VD-posten i tio år. Att Tom Hedelius lämnar över ordförandeskapet i Handelsbanken till Arne Mårtensson följer samma invanda mönster. Tom Hedelius ersatte på sin tid Handelsbankens legendariske VD Jan Wallander. På sextio-och sjuttiotalet spelar Tore Browaldh en viktig roll, först som VD i banken, sedan som ordförande i både Industrivärden innan Bo Rydin kom dit och i Handelsbanken innan Jan Wallander.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.