Kommentar: Ytterligare frågetecken kring Eniro

Styrelsen i Eniro meddelar att det finns felaktigheter i redovisningen och justerar prognosen för 2014. Aktien rasar 36 procent.

Turbulensen i söktjänstbolaget Eniro fortsätter. Ett antal personer i företagsledningen har lämnat bolaget och vd Johan Lindgren fick sparken den 18 augusti. Styrelsen meddelar nu att det finns felaktigheter i bokföringen och att det framförallt handlar om hur intäkter har periodiserats. Med andra ord när och hur intäkterna från kunder redovisas i resultat- och balansräkningen.

I sammanhanget är det inga större summor som det handlar om, men det kan givetvis förändras när hela utredningen är genomförd i bolaget i mitten av september. För helåret 2013 är påverkan på intäkterna och rörelseresultatmåttet ebitda 58 miljoner kronor, vilket utgör 5 procent av ebitda. För första halvåret 2014 är motsvarande effekt 28 miljoner kronor, eller 7 procent av ebitda.

Samtidigt sänker bolaget årets prognos till ebitda 2014 från 850 till 700 miljoner kronor. Styrelsen meddelar också att all ersättning och avgångsvederlag till tidigare Johan Lindgren hävs och att styrelsen utreder om att det kan finnas skäl att polisanmäla felaktigheterna i redovisningen.

Det är hårda ord från styrelsen och det är lätt att gå händelserna i förväg med den relativt knapphändiga informationen som finns. I grund och botten verkar det till stor del handla om hur ett bolag väljer att intäktsföra (revenue recognition) sina intäkter. Problemet är sannolikt att Eniro inte har varit särskilt tydliga med att bolaget har förändrat principerna för intäktsredovisning.

Eniro har ett negativ rörelsekapital vilket beror på att Eniros kunder betalar i förskott – till exempel alla kunder i katalogen Gula Sidorna. I takt med nedgången för Gula Sidorna har de förutbetalda intäkterna minskat successivt. I dag är katalogerna borta och den allra största delen är digitala intäkter, där kunderna inte betalar lika mycket i förskott.

Samtidigt var kassaflödet bättre 2013 och 2012 jämfört med tidigare år. Det verkliga beviset att kassaflödet är i sin ordning i ett bolag är ju att Eniro har amorterat stora belopp på sina banklån och betalat ut utdelningen till ägarna av preferensaktier. Eniros nettoskuldsättning har sjunkit under åren som Johan Lindgren har varit vd, från nästan 4 miljarder kronor 2010 till 2,3 miljarder kronor i senaste delårsrapporten.

I slutändan kan allt detta vara en bedömningsfråga men det kan även finnas grund för brottsmisstanke, vilket styrelsen också kommunicerar. Samtidigt måste man – återigen – ifrågasätta hur revisorerna genomför sina uppdrag. PWC genomförde revision i Eniro under verksamhetsåret 2013 och under 2014. I uppdraget ingår att granska redovisningsprinciper och väsentliga delar av bokföringen.

Som en extra krydda sålde dåvarande vd Johan Lindgren nästan halva sitt aktieinnehav under våren 2014. Den 5 mars sålde han 45 000 aktier som inbringade nästan 3 miljoner kronor. Den 4 mars nådde aktien treårshögsta på 66,6 kronor. Denna försäljning har Johan Lindgren fått mycket kritik för, bland annat av Aktiespararna som har krävt en utredning från Finansinspektionen.

Ingenting är svart eller vitt vad gäller redovisning, det är ibland lite av en bedömningssport. Men som bolag måste man varit väldigt tydlig med vilka principer som man följer. På den punkten finns uppenbarligen en del att önska i Eniro.

Osäkerheten i aktien är nu än större än tidigare och aktiemarknaden väntar nu in utredningen från revisorerna som väntas i mitten av september. Och dagens presskonferens kl 12 där styrelseordförande Lars-Johan Jarnheimer kommer få det hett om öronen.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.