Konjunktur: Euron vacklar vidare

Den europeiska konjunkturen går fortfarande ganska trögt, kanskeär den just nu i botten. Det krävs mer för att euron ska börjaåterhämta sig på allvar.

Det finns ännu inga riktigt tydliga tecken på att den europeiskakonjunkturen håller på att lyfta. Även om kriget i Kosovo ochrädslan för att budgetunderskotten ska bli större än väntat harbidragit är nog den svaga konjunkturen den främsta orsaken tillatt euron är så svag. Den har fallit till under 1,03 dollar ochdet innebär att den har försvagats med tolv procent mot dollarnsedan årsskiftet.

Bottenläge

I förra veckan presenterades den så kallade EU-barometern somger en bra sammanfattning av stämningarna inom EU. Den gersnarast intryck av att konjunkturen just nu är i botten efter enmild svacka under det senaste året.Industrikonjunkturen fortsatte uppåt för andra månaden i rad,medan hushållens förväntningar dämpades för tredje månaden irad. Under det senaste halvåret har det diskuterats ganskamycket om det skulle bli den svagare industrikonjunkturen som såsmåningom skulle dra med sig hushållen nedåt eller om denprivata konsumtionen till slut skulle bidra till att ävenindustrin började återhämta sig. Men just nu ser det alltså utsom om det ovanliga mönstret med olika trender inom industrinoch hos hushållen fortsätter, fast med omvända förtecken. Nu ärdet industrin som börjar se ljusare på framtiden, medanhushållen har blivit allt mer pessimistiska.Hur det fortsätter vet man förstås inte. Men omindustrikonjunkturen får lite bättre fart borde även hushållenså småningom bli mer optimistiska igen. Och mycket talar för attindustrin nu verkligen är på väg uppåt. Samma trend finns ju iUSA. En viktig förklaring är förstås att åtminstone en del avförra årets krisländer har börjat återhämta sig.EMU-länderna borde dessutom ha ovanligt bra förutsättningar medgott om ledig kapacitet, en svag euro och låga räntor.Avmattningen i tillväxten beror också i hög grad på att lagrenhar dragits ned. När efterfrågan försvagades under förra åretdrogs inte produktionen ner tillräckligt snabbt och företagendrog på sig en ofrivillig lageruppbyggnad. Nu bedömer många attlagerneddragningen snart är avslutad och då kan ökningen iefterfrågan helt slå igenom i ökad tillväxt. Det är alltså långtifrån nattsvart.

Till och med Tyskland

Till och med i Tyskland finns det vissa positiva tecken. Häromdagen rapporterades att den tyska industrins orderingång stegkraftigt i april och det ser faktiskt ut som om den tyskaindustrin nu är på väg att börja återhämta sig.Den indikator som ska sammanfatta konjunkturläget inom EU, ettindex som väger ihop stämningarna hos industrin, byggsektorn,hushållen och börsutvecklingen, har stabiliserats under desenaste månaderna. Om något tyder den på att konjunkturen inomEU nu har bottnat. Indexet för Euroland föll en aning i april,men om man tittar några månader bakåt ser även den ut att hastabiliserats.Konjunkturbedömarnas syn på Europakonjunkturen har nästan inteändrats alls under de senaste månaderna, i alla fall inte om mantittar på total tillväxt i EMU-länderna som helhet. Enligttidningen Economists sammanställning av prognoser liggergenomsnittsprognosen för EMU:s tillväxt i år just nu på 2,1procent och det är exakt samma nivå som för några månader sedan.Nästa år väntas en tillväxt på 2,6 procent. Det är för övrigtnästan precis samma tillväxt som USA väntas få. Det blir i såfall första gången sedan 1991, när det var recession i USA, somEMU-länderna har samma eller bättre tillväxt som USA.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF