Konkurserna är nere på lägsta nivån sedan 2007

Konkurserna i Sverige minskade under förra månaden och var återigen nere på lägsta nivån sedan 2007. Det framgår av nya siffror från Creditsafe och UC.
Konkurser
Foto:TT
Totalt gick 435 aktiebolag i konkurs under oktober, en minskning med 8% på årsbasis enligt Creditsafe och med hela 35% jämfört med oktober innan pandemin. UCs statistik visar att konkurserna för aktiebolag minskade med 10%  under månaden.

”Vi har nästan 700 000 verksamma aktiebolag i Sverige och idag är det en ytterst liten andel av dessa som går i konkurs”, säger Creditsafes VD Henrik Jacobsson.

Det är även anmärkningsvärt att minst 20 av de 30 största konkurserna hittills i år har kopplingar till en omfattande momsbedrägerihärva. I den härvan bedöms över 200 företag ha ingått.

UC noterar att trenden med minskade konkurser inte gäller enskilda näringsidkare. Där har konkurserna istället ökat med 29% i oktober jämfört med året innan. I jämförelse med 2019 har antalet konkurser däremot minskat.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.