Köpläge efter storstädning

ANALYS Midway är äntligen färdigstädat och kan nu fokusera på att växa kärnverksamheten. Affärsvärlden upprepar köprådet.

KÖP Midway har stigit med 34 procent sedan aktien köprekommenderades i nr 3/2019. Sedan dess har vd Sverker Lindberg, som tillträdde 2016, mer eller mindre gått i mål med storstädningen av det Malmöbaserade konglomeratet. Under våren slutfördes avvecklingen av förlusttyngda dotterbolaget Midtrailer, bilhandlaren Gustaf E Bil avyttrades, det återstående konvertibellånet löstes och ett nytt låneavtal tecknades.

Koncernens omsättning lär i år landa kring 800 miljoner kronor med en rörelsemarginal exklusive engångsposter på drygt 8 procent. Givet ett börsvärde på halvmiljarden och en nettoskuld, exklusive leasing, på 130 miljoner, ger det en ev/ebit-värdering på cirka 9,5 på Affärsvärldens prognos för innevarande år.

För den som lyfter blicken är det tydligt att vd Sverker Lindberg, med ett förflutet på bland annat Tetra Pak och Trelleborg, vill bort från konglomeratstrukturen och i stället skapa en industriell koncern. Fokus ligger på Haki där ledningens strategi siktar på att ta bolaget bort från ett bygg- och produktfokus till större fokus på industri och service. När Midway tittar på nya förvärv så är det också här med Haki i fokus.

Affärsvärlden ser goda förutsättningar för en mer fokuserad, stabil och lönsam koncern framöver. Och då lär även värderingen skruvas upp. Affärsvärldens långsiktiga köpråd står fast.

Detta är en kortversion av Från klarhet till klarhet. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här