Köpråd: Kursdubblaren har mer att ge

Industrikonglomeratet Duroc går från klarhet till klarhet, men värderas ändå väl försiktigt.
Duroc

Sedan Affärsvärlden rekommenderade köp i Duroc i nr 44/2016 har aktien nästan fördubblats. Aktien är ändå inte dyr med ett p/e-tal kring 12 och en obelånad balansräkning. På ett års sikt borde aktien kunna nå 35 kronor.

I det korta perspektivet stöds tillväxten av sommarens förvärv av belgiska Bonar Agro samt kapacitetsinvesteringar inom International Fibres Group (IFG).

Givet IFG:s stora andel av koncernen blir det gamla Duroc alltmer apart, i synnerhet industrihandelsrörelsen. Avyttringar efter uppstädning skulle inte förvåna.

Aktieägare i Duroc kan också sova gott om natten då huvudägaren och storägaren Peter Gyllenhammar är en försiktig general.

”Duroc avser inte utvecklas till en finansiell schweizerost”, skrev Peter Gyllenhammar i den färska årsredovisningen, där han uttrycker sig kritiskt till serieförvärvare som med i hög grad lånat kapital bygger goodwill-berg.

Rekommendationen blir köp.

Detta är en kortversion av Behåll kursdubblaren. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.