Intervju Investeraren
Johan Isaksson: ”Det är kniven mot strupen nu – men han älskar pengar”
”Jag har haft bättre börsdagar, så är det”, säger investeraren och Börspoddenprofilen Johan Isaksson, när han öppnar dörren till borgmästarvillan i Bromma.
Hans största innehav har precis rapporterat och det har varit en blandad flod av vin och vatten. Mest vatten i det största innehavet, sportboksleverantören Kambi, som rasade över 20% på rapport.
”Flera år av besvikelser nådde sin kulmen och jag tror att alla är så trötta på caset att många kastade ut aktien, oavsett pris.”
Själv fångade han den fallande sportbokskniven och ökade innehavet, för första gången på länge.
”På hundra spänn är det väldigt nattsvart och jag tror att det finns möjligheter att vända på det.”
JOHAN ISAKSSON
Yrke: Investerare, trader och ena halvan av Börspodden
Bakgrund: Har tidigare jobbat på Remium och Nasdaq
Ålder: 42
Bor: Hus i Bromma och Marbella
Familj: Fru och tre barn, 7, 11 och 13 år gamla
Hobby: Spelar tennis, “John är bättre”
I samband med rapporten öppnade avgående VD Kristian Nylén upp för att bolaget kan tänka sig att ta kunder på gråmarknader.
”Ett enormt viktigt skifte som ökar den adresserbara marknaden rejält. Kambi har inte premierats för att de varit hela och rena med bara reglerade intäkter. I det här läget finns ingen poäng med att hålla fast vid det.”
STRÖM PÅ HETA STOLEN
Innan sommaren ska en ny VD vara på plats och där vill Isaksson se någon mer driven och säljfokuserad än Nylén. Någon som kan dra in nya kunder – och få dem att sluta tappa gamla.
”Den kombinationen vore det bra om de fick till”, säger han med ett krispigt skratt.
”På samma sätt som några få kundtapp resulterat i en tråkig utveckling de senaste åren, så kan det snabbt vända till det motsatta.”
Helst skulle han vilja att storägare Anders Ström tog posten.
”Nu är det kniven på strupen för Ström, men han älskar pengar och har en stor del i Kambi så det är också ett incitament för att det ska bli bra.”
Det har länge varit spekulationer om uppköp, men inte på de här nivåerna säger Isaksson.
”Aktien står för lågt för att Ström ska sälja här. Den måste upp innan ett bud blir intressant.”
MOTSATSER RECEPTET
Johan Isaksson har dukat fram kaffe och bullar i det nyrenoverade köket. Det enda som skvallrar om att någon bor här, är den egna sportboken med barnens aktiviteter på en tavla: hockey, fotboll, hockey, fotboll och hockey.
Några hundra meter bort bor parhästen från Börspodden, John Skogman.
”Det är han som har en borgmästarvilla”, korrigerar Isaksson, som har en betydligt mer lågmäld och korrekt framtoning än sin yviga kollega.
”Vi är nästan varandras motsatser, men har samma värderingar och när det väl kommer till kritan så tycker vi ofta lika.”
Isaksson tror att det är en av ingredienserna i framgångsreceptet för den populära Börspodden. I över tio år har de pratat bolag, roastat VD:ar och drivit med varandra. Hittills har det blivit 549 avsnitt under lika många veckor.
”I början hade vi nog ett ganska nytt sätt att prata om börs och näringsliv. Att vi är så olika gör det också till en bra mix.”
Poddprofilerna träffades när de jobbade hos dåvarande fondkommissionären Remium, där Isaksson var analytiker. Sedan hyrde de in sig i samma lokaler där de sitter än.
AVSLÖJAR BP-INNEHAVEN
Där förvaras också den “legendariska BP-portföljen” med poddarnas gemensamma innehav.
Hur kommer ni överens om vad som ska vara i den?
”Det är väldigt mycket på uppstuds. Ofta är det John som säger ’Ska vi inte köpa 10 000 av bolag X?’ och så gör vi det. Det är ingen jätteprocess bakom.”
Varför är den så hemlig?
“Det är den inte”, säger han och tar upp telefonen för att avslöja alla innehaven, som han knappt har koll på själv.
”Vi har Akelius D-aktie som John köpt in, Carasent, Creaspac, Duroc, Kambi, Oneflow, Raysearch, Smartcraft, FlexQube och Truecaller.”
Truecaller är också ett av Isakssons större innehav och Skogman har gett honom epitetet ‘Indien-experten’.
“Haha, ja han gillar ju inte det här med att det är långt till Indien och att man inte riktigt har koll på vad som händer där. Vilket är en poäng.”
ENORM HÄVSTÅNG
Trots ökande vinst så tappade Truecaller på sin Q4-rapport, efter att ha meddelat om investeringar som kommer att belasta resultatet.
”Det gillade inte marknaden, men jag tycker att det är bra att de tar chansen och satsar, även om det kanske blir lite tråkig i Q1 och Q2. Det mesta går åt rätt håll. Prenumerationsintäkterna ökar och de har en fantastisk kostnadskontroll.”
Att annonsmarknaden gått ner har också påverkat bolaget.
”Hävstången när den marknaden vänder upp kommer att bli enorm och det kan gå snabbare än vad många tror. Förhoppningsvis vänder det i år.”
Isaksson ser också en potential för bolaget när det gäller det växande problemet med cyberbrottslighet.
”Scam-samtalen ökar och Truecaller lägger till nya funktioner hela tiden. I andra länder är det ännu värre, som i Indien till exempel. Där har de också mer av en id-lösning, med ännu större funktionalitet.”
SÅLDE JULKLAPPEN
Yubico, som helt fokuserar på cybersäkerhet med sin nyckel-lösning tipsade Isaksson om i Afv:s julkalender. Själv hann han sälja av innehavet innan rapportrusningen och aktien är upp nära 50% sedan dess.
”Jag hade hoppats att få köpa billigare, men så blev det inte. Jag gillar bolaget och vi fick en Yubico-nyckel av Stina Ehrensvärd när hon besökte Börspodden, men vi har inte packat upp den – än”, erkänner han.
Under rapportperioden handlar Isaksson lite mer än vanligt, annars är han mest aktiv på förmiddagarna.
”Det är inte som förr. Marknaden har förändrats i grunden och det är mycket svårare att göra snabba trades, efter att algos och datafirmor tagit över. Nu blir det mer swingtrading, förutom vid rapporter.”
De stora rapportrörelserna har också fått Isaksson att börja fundera över sin strategi.
BÖRSENS POLIS
”Det är mycket opriskänsliga flöden och det spelar ingen roll om Yubico står i 100 eller 200, det köps ändå. Det är en stor skillnad jämfört med för 15 år sedan. Kanske ska man fokusera mer på det än på värdering när man väljer aktier.”
”Ofta är man börsens polis när man är trader: ’Stopp och belägg det här är för dyrt’, och så går man emot rörelsen. Då blir det lätt att man gör sig illa.”
Vilken har varit den största smällen?
“Både jag och John förlorade mycket i Bioinvent när de 2012 lade ner två av fyra projekt samma morgon. Där lärde man sig verkligen något. Då införde vi också vår “fasregel” – att inte gå in i forskningsbolag.”
Raysearch, som gör mjukvara till strålterapi för cancerbehandling, rosade dock Isakssons portfölj med +10% på sin Q4:a.
“Ett stabilt bolag med en stark rapport. Att de ska börja dela ut pengar var också en positiv överraskning. De har en ny produkt och om de uppnår marginalmålet om 20%, vilket de lätt borde kunna göra, är aktien alldeles för billig här.”
Att VD Johan Löf också är storägare enligt pilotskolan, är ett viktigt incitament tycker Isaksson.
”På några års sikt känns det ganska safe att aktien ska stå högre och de är ett ganska tydligt utköpsobjekt.”
BÄTTRE ÄN EVOLUTION
Marginalerna i Isaksson och Skogmans poddbolag Stockholms Börsmedia är högre än i Evolution, 95,6%. Bolaget gjorde 4,2 miljoner kronor i vinst 2022 och enligt Isaksson ser prognosen”give or take” liknande ut för 2023.
Är det därför ni fortfarande håller på?
”Vi gör det för att det fortfarande är jätteroligt. Att vara trader är inte så jävla kul däremot. Bara sitta i en källare och inte träffa någon. Via podden får vi träffa massor av kul folk!”
Hur länge ska ni fortsätta?
”Jag skulle nog ha svårt att hitta något bättre att jobba med, det känns faktiskt inte ens som ett jobb.”
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer