KRASCH!

Världen har upplevt åtskilliga ekonomiska kriser de senaste 140 åren. Den längsta, i slutet av 1800-talet, varade i 23 år. Den djupaste var depressionen på 1930-talet. Nuvarande kris är obehagligt lik båda.

Finanskriser är något vi får leva med i ett ekonomiskt system som accepterar risktagande, alltså spekulation. Om ingen tar risker så blir det inte heller någon utveckling. I ett system där det saknas riskkapital och krediter måste all utveckling ske i de företag som redan existerar och då hade det inte vuxit fram banbrytande företag som Apple, Genentech eller Google.

De stora finanskriserna har nästan alltid uppstått när realräntan har varit låg en längre tid. Då blir det lockande att låna och därmed finns alltid möjligheten att hushåll och företag skuldsätter sig för mycket. På 1800-talet strömmade kapital från Europa till länderna i Nord- och Syd­amerika, som behövde finansiera investeringar i exempelvis järnvägar. I Europa var räntorna låga och spararna lockades att placera i amerikanska järnvägsobligationer som gav högre avkastning. Många använde också de låga räntorna till att köpa fastigheter och mark, särskilt i de stora städerna Berlin, Paris och Wien.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här