Dollar
Kronan faller mot dollarn
På valutamarknaden har dollarn stärkts mot euron och kronan, där euron pressas av oro för Grekland då den annalkande betalningen till IMF sprider osäkerhet.
“Det är nu bara fyra nätter kvar till fredagen, då Grekland kommer att möta eller missa sin tidsfrist för en betalning på 300 miljoner euro till IMF”, kommenterade en valutastrateg utvecklingen. Når man ingen finansiell uppgörelse riskerar Grekland att ställa in sina betalningar.
Det största hindret i förhandlingarna mellan Grekland och de internationella långivarna är krav på ytterligare finanspolitiska åtgärder på hela 3 miljarder euro. Det uppgav en grekisk tjänsteman med insyn i förhandlingarna, enligt Bloomberg.
Greklands premiärminister Alexis Tsipras skrev i den franska tidningen Le Monde i helgen att det inte var Greklands regerings fel att man inte kommit överens med långivarna.
Istället beror det på “att vissa institutionella aktörer insisterar på att lämna absurda förslag och visa total likgiltighet för det senaste demokratiska valet av det grekiska folket”, skrev Tsipras.
Under söndagen höll Tysklands förbundskansler, Frankrikes president Francois Hollande och Tsipras en telefonkonferens som betecknades som “konstruktiv”. Merkel och Hollande har vidare ett planerat möte i Berlin under måndagen.
Den svenska valutan har dessutom tappat även mot euron, i spåren av något svagare utfall för inköpschefsindex och detaljhandeln än väntat.
Det svenska inköpschefsindexet sjönk från 55,7 i april till 54,8 i maj, vilket var svagare än analytikernas snittförväntan om 55,2 enligt SIX News.
“Inköpschefsindex har legat mellan 50 och 55 under de två senaste åren utan någon särskild trend. Tillverkningsproduktionen har överlag varit oförändrad under samma period, även om den senaste tidens hårda data pekar på en långsam återhämtning. Vi spår fortfarande bättre dagar framöver för tillverkningssektorn, men medger att indikatorerna hittills inte har varit med oss”, kommenterade Andreas Wallström, chefsanalytiker vid Nordea.
Sveriges detaljhandel steg med 3,0 procent på årsbasis i april, jämfört med förväntningarna på +3,3 procent enligt SIX News analytikerenkät. Det svagare utfallet kan delvis förklaras av att påskeffekten som stärkte dagligvaruhandeln i mars kom ikapp under april. Det noterade Swedbank, som samtidigt ser ett svagare momentum i sektorn.
Inköpschefsindex från övriga Europa var sammantaget relativt nära de preliminära utfallen och förväntningarna. För EMU steg index till 52,2 i maj, jämfört med 52,0 månaden innan och jämfört med förväntade 52,3.
Kinas och Japans inköpschefsindex för tillverkningssektorn trevade något uppåt i närheten av det neutrala 50-strecket, enligt siffror i natt.
I eftermiddag släpps USA-statistik över privatkonsumtion, privata inkomster och bygginvesteringar för april, samt två inköpschefsindex för tillverkningssektorn.
“Regionala ‘surveys’ indikerar att ISM för tillverkningsindustrin steg något i maj”, kommenterade Nordea inför eftermiddagens besked. Även flera Fed-ledamöter håller tal i dag.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.