Kronan fortsätter stärkas mot euron

Europaräntorna är överlag ned på tisdagen, med tyska räntor 1-2 punkter lägre. Börserna står på minus medan dollarn tappat lite mot euro och yen.

Enligt uppgifter från Kina har vice premiärminister Liu He haft en ”konstruktiv” telefonkontakt med amerikanska handelsrepresentanter, och ska hålla fortsatt kontakt för att lösa utestående frågor om ett ”fas ett”-handelsavtal.

Global Times rapporterar att frågor som borttagna tullar, jordbruksköp och en översynsmekanism för implementeringen av en potentiell överenskommelse har varit uppe för diskussion.

Nästa konkreta hållpunkt är om USA inför de aviserade tullhöjningarna på kinesiska varor för 160 miljarder dollar den 15 december.

USA-räntorna sjunker i Europahandeln, med den tioåriga statsobligationen på 1,7 procent.

Fed-chefen Jerome Powell sade natten till tisdagen att USA:s ekonomi har varit inne i en lång expansion men att glaset fortfarande är mer än halvfullt. Detta glas kan dessutom fyllas ytterligare med rätt policy.

”Vi bedömer att nuvarande penningpolitiska hållning troligen kommer att fortsätta vara lämplig så länge som inkommande information kring ekonomin i stora drag är förenlig med våra utsikter”, sade han med tillägg att nuvarande penningpolitik bör stötta den starka arbetsmarknaden samt därutöver få inflationen tillbaka mot 2-procentsmålet. Skulle utsikterna däremot förändras påtagligt kommer Fed också att behöva förändra sin policy, fortsatte han.

Deutsche Bank konstaterar att Fed-ledamöter fortsatt att betona sin avsikt att hålla penningpolitiken oförändrad så länge de inte ”betydligt omvärderar” de ekonomiska utsikterna.

”Enligt vår uppfattning så är den mest sannolika källan till den omvärderingen, förutom ett negativt utfall i handelsförhandlingarna, en kraftigare inbromsning på arbetsmarknaden som prövar motståndskraften hos konsumenterna”, skriver Deutsche Bank i ett kundbrev.

Förra veckans data gav blandade signaler. Å ena sidan steg antalet nyanmälda arbetslösa, och även om de är låga ur ett historiskt perspektiv är de nu högre än för ett år sedan. En fortsatt uppgång skulle kunna leda till oro hos Fed-ledamöterna, vilket indikerades i det senaste protokollet.

Å andra sidan så steg jobbkomponenten i PMI kraftigt i november, från en låg nivå. Medan sysselsättningen i industrin bottnade i juli och stigit stadigt sedan dess så är uppgången i tjänstesektorn ett uppmuntrande tecken för arbetsmarknaden.

”Vilken av dessa konkurrerande signaler som vinner kommer att bli avgörande för att bestämma om Fed behöver ge ytterligare penningpolitisk stimulans”, skriver Deutsche Bank.

Kronan har stärkts på tisdagen, och handlas 3 öre starkare mot euron jämfört med stängning på måndagen. På fem dagar har kronan stärkts 17 öre mot euron.

Producentpriserna steg 0,9 procent i årstakt i oktober, upp från 0,3 procent i september. Konsumtionsvaror inhemsk tillgång, som anses ha en viss korrelation med KPI, steg 3,4 procent i årstakt upp från 3,0 procent i oktober. Importpriserna sjönk däremot 0,9 procent i årstakt, en nedgång som kan förstärkas om kronan fortsätter vinna mark.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.